kunstbus

Dick Laan

Dick Laan (Wormerveer, 18 december 1894 - 6 oktober 1973) was een Nederlands kinderboekenschrijver. Hij is vooral bekend geworden door de boeken van Pinkeltje.

Dick Laan ging in de snoepfabriek van zijn vader werken. Toen dit bedrijf als gevolg van de Eerste Wereldoorlog stil kwam te liggen, wijdde hij zich aan zijn grootste hobby, het filmen. Hij maakte zijn eerste speelfilm in 1917 en er volgden nog vijftig speelfilms en documentaires. Hij onderscheidde zich door als eerste kinderfilms te maken. Het maken van filmscenario's mondde uit in het schrijven van boeken. Dick Laan schreef een heel scala aan boeken. Hij overleed op 78-jarige leeftijd.

Pinkeltje
Dick Laan is vooral bekend geworden als schrijver van de avonturen van Pinkeltje. In 1939 verscheen het eerste verhaal De avonturen van Pinkeltje, hiervan zijn ongeveer 3 miljoen exemplaren verkocht. Velen kennen immers Pinkeltje, Pinkelotje, Snorrebaard en Wiebelstaartje, Wolkewietje en hun kameraden. Vertalingen verschenen o.a. in Engeland, Frankrijk, Duitsland, Finland, Spanje en Portugal.

Uiteindelijk werden er bijna 30 Pinkeltje boeken geschreven. Vanaf het tweede deel speelt Dick Laan ook zelf een rol aan het begin van ieder boek, als Pinkeltje een bezoek brengt aan Mijnheer Dick Laan.

In 1978 is een speelfilm gemaakt over Pinkeltje, met hoofdrollen voor Aart Staartjes en Wieteke van Dort. Vanaf 1982 schreef en bewerkte Corrie Hafkamp Pinkeltje-verhalen, geïllustreerd door Dagmar Stam. Ook verscheen er in 1994 een videocassette, waarop Lex Goudsmit uit Het grote boek van Pinkeltje voorleest. Vanaf 1995 is Uitgeverij Van Holkema & Warendorf begonnen alle Pinkeltje delen opnieuw te illustreren en de tekst aan te passen aan de huidige tijd.

Hoe geliefd Pinkeltje in Nederland is blijkt uit de veertig scholen en peuterspeelzalen die de naam Pinkeltje, Pinkelotje of Wolkewietje voeren. In Heemstede en Almere is een laan naar hem genoemd. De laan in Heemstede heette deze eerst Dick Laanlaan, maar is later aangepast in Laan van Dick Laan.

Bibliografie:
Het Geheim van den Zwarten Monnik, 1930
De raad van zeven, 1930
Rudi's Spaanse avonturen, 1931
Circusjong, 1933
De berg M, 1935
Tarakanner tegen wil en dank, 1936
Het goud van den Amerikaan, 1939
Pinkeltje-reeks, 1939 - 1977


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Dick_Laan


Pageviews vandaag: 1977.