kunstbus
Dit artikel is 12-04-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Donorprincipe

Het donorprincipe in de Nederlandse taal houdt het respecteren van de schrijfwijze in die in de taal van herkomst gebruikt wordt of die de oprichter, de ontwerper of de eigenaar van een instelling of merk heeft gekozen. De officiële spellingsregels, die in het Groene Boekje worden uitgelegd, gelden in deze gevallen dus niet.

Zo kan iemand een eigennaam vastleggen die afwijkt van de officiële spellingregels, bijvoorbeeld het hoofdlettergebruik in StuBru (Studio Brussel), PvdA (Partij van de Arbeid (kapitaal A)), Connexxion (dubbele x), adidas (onderkast a).

Het donorprincipe is ook van toepassing als een eigennaam door een spellingswijziging niet meer aan de regels voldoet; zo'n naam wordt dan niet aan de nieuwe regels aangepast.

Voorbeelden hiervan zijn:
. De heer Van Laere (-ae- in plaats van -aa-) (geslachtsnaam)
. Goirle (-oi- in plaats van -oo-) (plaats)
. Schapeweide (zonder tussen-n) (als straatnaam)


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Donorprincipe.Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 810.