kunstbus
Dit artikel is 16-05-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Douglas Adams

Engelse schrijver van sciencefictionachtige boeken, geboren 11 maart 1952 in Cambridge, Engeland, overleden 11 mei 2001 in Santa Barbara, Californië.

Douglas Noel Adams ging in Essex naar school (Brentwood Prep school) en studeerde in Cambridge op St. Johns College, waar hij zonder succes bij de bekende studententheatergroep the Footlights, broedplaats van televisietalent, probeerde te komen. Hij heeft een groot aantal baantjes gehad, waaronder ziekenhuisbode, schurenbouwer, kippenschuurschoonmaker, lijfwacht voor een Arabische familie, radioproducent en scriptredacteur van Doctor Who (drie afleveringen staan op zijn naam). Ook heeft hij met Graham Chapman van Monty Python samengewerkt en wordt in de credits van een van de afleveringen daarvan vermeld.

Hij is het bekendst geworden door zijn hoorspel en boek The Hitchhiker's Guide to the Galaxy (HHGTTG), in het Nederlands uitgekomen als Het Transgalactisch Liftershandboek. Van HHGTTG is een interactieve computerspelversie verschenen in 1984. Later heeft Adams meegewerkt aan een spel Bureaucracy, en aan Starship Titanic, ook een computerspel. Hiervan is ook een boek verschenen geschreven door Terry Jones, aangezien Adams te weinig tijd had naast het werk aan het computerspel.

Adams was sinds 1991 getrouwd met de advocate Jane Belson en had een dochter Polly (1994).

Douglas Adams was bevriend met David Gilmour, gitarist van Pink Floyd. Op zijn verjaardag in 1994 speelde hij, als verjaardagscadeau van Gilmour, gitaar op een Pink Floyd-concert.

Adams overleed op 49-jarige leeftijd aan een hartaanval tijdens een work-out in zijn sportschool in Santa Barbara.

Adams had de reputatie erg moeilijk een boek af te kunnen maken. Misschien dat daarom zijn output zoveel bewerkingen en herkauwingen van eerder werk bevat. Adams op zijn best kenmerkt zich door een levendige stijl met vele onverwachte wendingen, waanzinnige plots, subtiele satire met name op de californische hippie-levensstijl, en een totale minachting voor de logica en fysica van het dagelijks leven. Adams-fans hebben een heel jargon aan zijn boeken ontleend. 42!

The Hitchhiker's Guide to the Galaxy
The Hitchhiker's Guide to the Galaxy (afkortingen o.a.: HHGTTG, HHG, HHGG, HHG2TG en H2G2) is het bekendste boek van de Engelse schrijver Douglas Adams. In het Nederlands is dit boek vertaald als Het Transgalactisch Liftershandboek. Het begint als een radiohoorspel van 12 afleveringen ('fits'), voor het eerst uitgezonden in 1978 door BBC Radio, daarna door de BBC World Service. In 1981 volgt een 6-delige televisieserie (in 2004 uitgebracht op DVD). Tussen 1979 en 1984 verschijnt het verhaal in sterk uitgebreide en bewerkte versie als vierdelige boekenserie. In 1992 verschijnt een vijfde deel waardoor er uiteindelijk sprake is van een pentalogie. Op het titelblad van de boeken zelf wordt soms gesproken van 'een trilogie in vijf delen'. De omnibus "The Ultimate Hitchhiker's Guide" bevat daarnaast nog het korte verhaal Young Zaphod Plays it Safe, dat vrijwel, maar niet helemaal, ongerelateerd is aan de rest van de trilogie.

Delen
1. The Hitchhiker's Guide to the Galaxy (Het Transgalactisch Liftershandboek)
2. The Restaurant at the End of the Universe (Het Restaurant aan het Eind van het Heelal)
3. Life, the Universe and Everything (Het Leven, het Heelal en de Rest)
4. So Long, and Thanks for all the Fish (Tot Ziens en Bedankt voor de Vis)
5. Mostly Harmless (Grotendeels Ongevaarlijk)

Zowel het radiohoorspel als de boekenserie zijn naar het Nederlands vertaald, met respectievelijk de namen 't Transgalactisch Liftershandboek en Het Transgalactisch Liftershandboek.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Douglas_Adams.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.