kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Driss Chraibi

Franstalige Marokkaanse auteur, geboren 15 juli 1926 in El Jadida, overleden 1 april 2007 Frankrijk.

Frans-Marokkaans schrijver, die ook wel eens de vader van de moderne Marokkaanse roman wordt genoemd. Centraal thema is de clach tussenverschillende culturen, die van Oost en West, Arabisch en Frans. Zijn stijl omvat zowel de epische roman als de komedie. Chraïbi is een van de pioniers die de verdrukking van vrouwen en kinderenbinnen de Islamitische patriarchale maatschappij aanklaagt.

Driss Chraïbi is een van de eerste Marokkaanse auteurs die in het Frans schrijven. De eerste dertig jaar van Chraïbi's leven was Marokko een protectoraat van Frankrijk. Hij werd dus in grote mate beïnvloed door de Franse taal en cultuur. Op zijn naam staan negentien romans.

Salim Jay beschrijft Driss Chraïbi als "de Franstalige auteur die zonder twijfel van de jaren vijftig tot in de jaren tachtig de grootste impact heeft gehad en de Marokkaanse lezers telkens weer uitnodigt om grondig na te denken over hun maatschappij en hun relatie tot de wereld en zichzelf.

Biografie
Driss Chraïbi is geboren in El Jadida en kreeg een vrij westerse opvoeding. Na zijn wetenschappelijke studies in Frankrijk te hebben stopgezet, reist hij door Europa en de Arabische wereld.

Terug in Frankrijk debuteert hij in 1954 (twee jaar voor de onafhankelijkheid) met Le Passé simple. Met dit controversiële boek haalde hij toen de kritiek van zowel de Arabische als de Franse overheid op zich. Ondertussen werd hij vertaald in zowat alle grote wereldtalen en het Nederlands

Van hem is in het Nederlands 'De beschaving is mijn moeder' vertaald, een bijzondere roman - met af en toe hilarische taferelen - over de vrouwenemancipatie.

Websites: papierenman.blogspot.com, dissertations.ub.rug.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.