kunstbus
Dit artikel is 06-02-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Dylan Thomas

Dylan (Marlain) ThomasEngels (Welsh) schrijver en dichter, geboren op 27 oktober 1914 in Swansea, gestorven op 9 november 1953 in New York.

Thomas' literair werk getuigt van een buitengewone vorm- en beeldenrijkdom. In bijna al zijn gedichten ('Fern Hill', 1944; 'Poems in October', 1944), prozawerken ('Portrait of the Artist as a Young Man', 1940) en luisterspelen ('Under Milkwood', 1954), die het leven van de bewoners in zijn geboortestreek schetsen, is het thema de begrensdheid van het menselijk bestaan.

Leven
Thomas' vader, D.J. Thomas, is leraar Engels aan de Swansea Grammar School en kiest ervoor zijn zoon op te voeden in het Engels in plaats van in het Welsh, de taal van zijn moeder. Hij draagt ook zijn liefde voor literatuur over op zijn zoon.

Dylan Thomas gaat op zijn elfde naar de middelbare school, waar zijn passie voor poëzie en literatuur zich duidelijk manifesteert. Na enkele maanden publiceert de schoolkrant zijn eerste gedicht The Song of the Mischievous Dog.

Hij debuteerde in een plaatselijke krant met het gedicht His Requiem. Later blijkt dit gedicht letterlijk te zijn overgeschreven. Maar op zijn 20e jaar verschenen in 'The Sunday Referee' enkele surrealistische, hermetische verzen.

Na zijn schooltijd (in 1931) gaat hij voor The South Wales Daily Post werken, een plaatselijke krant. Daar is hij achtereenvolgens corrector, reporter en free-lance medewerker. Intussen sluit hij ook vriendschap met de dichter Vernon Watkins, met wie hij de rest van zijn leven een literaire relatie zal blijven behouden. Thomas toont zich in die tijd ook een non-conformist: hij drinkt veel te veel, houdt zich niet aan afspraken, kleedt zich als een bohemien... Stuk voor stuk zaken die volgens hem beantwoorden aan het beeld van een dichter. Dylan Thomas schrijft verder en af en toe worden ook gedichten van hem gepubliceerd. Eind 1933 en begin 1934 schrijft hij zo'n 30 gedichten waarvan er 13 zijn eerste bundel halen.

In 1934 verschijnt de eerste dichtbundel, 18 Poems, die in literaire kringen op veel bijval kan rekenen. Intussen huurt hij een kamer in Londen, waar hij zijn losse levenswandel verder zet en zich ontpopt tot een zwaar drinker.

Na zijn tweede bundel, 'Twenty-five Poems', verschenen in 1936 bij het grote uitgevershuis Dent, lijkt Dylans naam als dichter gevestigd. De terugkerende thema's in zijn poëzie zijn leven, dood, nostalgie en het verlies van onschuld.

Hij leert in 1936 de Ierse danseres Caitlin Macnamara kennen in een pub in Engeland. Macnamara en Thomas huwen het jaar nadien en huren een huis in Laugarne in Wales. Hoewel het huwelijk standhoudt, is het van bij het begin een stormachtig huwelijk: geldproblemen, drankproblemen (ook Caitlin Macnamara is een zware drinker) en ruzies. Samen krijgen ze twee zoons en een dochter.

Dylan brengt drie jaar later 'The Map of Love' uit, een humoristische combinatie van 16 gedichten en 7 verhalen.

Zijn autobiografische 'Portrait of the artist as a Young Dog' (titel ontleend aan 'Portrait of the Artist as a Young Man' van James james Joyce)(in het Nederlands vertaald door Hugo Claus) oogst bewondering (1940 Dent).

In de oorlogsjaren verdient de drankzuchtige bard de kost met het schrijven van filmscripts in opdracht van het Ministerie van Propaganda en leeft hij in Londen met zijn vrouw Caitlin Macnamara.

Na de oorlog verschijnt de dichtbundel 'Deaths and entrances' en Dylan wordt gevraagd voor de BBC radio-uitzendingen over literatuur te verzorgen.

Spoedig komen aanbiedingen om een tournee te houden langs universiteiten in de Verenigde Staten. De tournees in de jaren '50 door de V.S. zijn uiterst succesvol, maar ook uitputtend voor Dylan, die de kunst van met geld, drank en vrouwen omgaan, maar matig verstaat. Ondertussen werkt hij bij terugkeer in Laugharne, het stadje waar hij 'The Boathouse' bewoond, onvermoeid verder aan het stemmenspel 'Under Milk Wood'. Het spel is één minuut voor de première in New York eindelijk af en het zal zijn naam internationaal vestigen.

In 1952 verschijnt de bundel Collected Poems, met het bekende Do not go gentle into that good night, een gedicht over de dood van zijn vader.

In april 1953 vertrekt Dylan Thomas opnieuw naar de VS voor de Amerikaanse première van Under Milk Wood. Opnieuw vallen hem enorme successen ten deel. Hij ontmoet er ook de componist Igor Stravinsky, die hem vraagt het libretto voor een opera te schrijven (waar hij nooit aan toe komt). De reis put hem uit, maar in oktober van dat jaar vertrekt hij opnieuw en logeert in het Chelsea Hotel in New York. Op 5 november 1953 gaat hij op stap en keert meer dood dan levend terug in het hotel. Algemeen wordt aangenomen dat de combinatie van drank ("I've had 18 straight whiskies. I think that's the record", had hij die avond nog gezegd) en zijn suikerziekte hem fataal werd. Dylan Thomas raakt in coma en sterft op 9 november.

Zijn dode lichaam wordt vervoerd naar Laugharne waar hij begraven ligt. Het onvoltooide verhaal 'Adventures in the Skin Trade' wordt postuum uitgegeven. Jaarlijks bezoeken duizenden bezoekers 'The Boathouse' in Laugharne of de plaatsen in Swansea, waar Dylan zijn jeugd doordracht. Zij luisteren naar de opnamen van zijn voorleessessies en zijn ontroerd door zijn diktie en timbre. 'Do not go gentle into that good night', opgedragen aan zijn vader is misschien wel het meest bekende, meest geciteerde gedicht van Thomas.

Na zijn dood is de belangstelling voor het werk van Dylan Thomas vanaf de jaren zestig alleen maar toegenomen. Zo heeft Bob Dylan zijn artiestennaam afgeleid van de naam van deze dichter en John Lennon wilde absoluut een afbeelding van de dichter op de hoes van Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, omdat de dichter een grote invloed had op zijn eigen teksten.

Het grote succes van Dylan Thomas na zijn dood heeft met een aantal zaken te maken. Vooreerst is er uiteraard de kwaliteit van zijn werk, waarin de klankkleur van de woorden en het ritme van de zinnen in belangrijke mate de gedichten bepalen. Daarnaast is er ook de mythevorming. Hij wordt gezien als de eerste 'popster avant la lettre' en wordt vaak ingedeeld bij de artiesten die ten onder gingen aan hun eigen succes (James Dean, Arthur Rimbaud, Kurt Cobain). Ook de voorleessessies en radio-optredens (en de opnames hiervan) droegen mede dankzij zijn sonore, bezwerende stem bij tot de populariteit van zijn werk.

bi(bli)ografie
. Eighteen Poems (1934)
. Twenty-five Poems (1936)
. The Map of Love (1939)
. The World I Breathe (1939 - VS)
. New Poems (1943 - VS)
. Deaths and Entrances (1946)
. In Country Sleep (1952)
. Collected Poems 1934-1952 (1952)
. Collected Poems 1934-1953 (1953)

Korte verhalen
. Portrait of the Artist as a Young Dog (1940)
. A Prospect of the Sea (1955)
. Adventures in the Skin Trade (1955)

Radiospelen
. Quite one Early Morning (1944)
. Holiday Memory (1946)
. Return Journey (1947)
. A Child's Christmas in Wales (1950)
. A Story (1953 - geschreven voor BBC televisie)
. Under Milk Wood (1953)

Andere
. The Doctor and The Devils (1953 - filmscript)


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Dylan_Thomas

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 741.