kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

E.B. White

Amerikaanse schrijver en essayist, geboren 1 oktober 1899 Mount Vernon, New York, overleden in 1985.

E.B. White ontving voor zijn boeken een aantal prestigieuze bekroningen, waaronder de Lauta Ingalls Wilder Medal en de Pulizer Prize voor zijn gehele oeuvre.

Elwyn Brooks White publiceerde als essayist en dichter, maar de grootste bekendheid verwierf hij met zijn kinderboeken.

Biografie
White begon zijn schrijverscarrière als dichter. Zijn eerste gedicht werd in 1909 gepubliceerd in het tijdschrift Woman's Home Companion.

Tijdens zijn universitaire studie werd hij redacteur van de Cornell Daily Sun, een onafhankelijke studentenkrant die dagelijks verscheen aan de Cornell University in Ithaca in de staat New York.

Na een tijdje als verslaggever te hebben gewerkt, stuurde hij in 1925 een aantal stukjes naar het pas opgerichte tijdschrift The New Yorker. De stukjes werden geplaatst en een jaar later werd hij opgenomen in de redactie. Al snel schreef hij fulltime voor dit tijdschrift en hij bleef dit bijna een halve eeuw doen. Ook leverde hij in de loop der jaren artikelen aan andere tijdschriften, maar op geen van deze bladen drukte hij zo'n duidelijk stempel als op The New Yorker.

Werken:
Voor kinderen schreef White drie boeken: Stuart Little (1945), Charlotte's Web (1952) en The Trumpet of the Swan (1970)(De trompet van de zwaan).

Stuart Little
Ontstond uit verhaaltjes die hij zijn neefjes en nichtjes vertelde voor het slapengaan.
Het verhaal Stuart Little verscheen in 1947 onder de titel Tom Trikkelbout in het Nederlands. De vertaling was van Godfried Bomans. In 2000 kwam er een nieuwe vertaling, nu van Hans Heesen. In Stuart Little: avonturen van een kleine, eigenwijze muis staat de muis Stuart centraal, die menselijke ouders heeft, wat tot veel hilariteit zorgt.

Charlotte's web
Whites tweede boek Charlotte's Web is veruit het beroemdst. Het ontroerende verhaal over vriendschap, leven, dood en redding is met recht een klassieker onder de kinderboeken geworden, mede door de karakteristieke zwart-wit illustraties van Garth Williams die nog altijd niet aan zeggingskracht hebben ingeboet. Het boek werd door vele generaties Amerikaanse kinderen gelezen.
Het verhaal: Wilbur is een gelukkig varkentje. Hij heeft het enorm naar zijn zin op de boerderij. Tot hij hoort dat hij met Kerstmis geslacht zal worden. Hij is ontroostbaar. Charlotte is een spin die een buitengewoon talent heeft: ze kan in haar web woorden weven. Daarmee redt ze het leven van Wilbur, het varkentje.

De trompet van de zwaan
In De trompet van de zwaan kan een trompetterzwaan die geen stem heeft trompet spelen. Dit boek is verfilmd onder de titel Loewie, de zwaan zonder stem. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 31.