kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

E.M. Forster

Engels romanschrijver en essayist, geboren 1 januari 1879, overleden 7 juni 1970.

Edward Morgan Forsters' beroemdste roman is A Passage To India. Daarna heeft hij lange tijd geen romans meer gepubliceerd, en Maurice, zijn enige roman met een openlijk homoseksuele thematiek, mocht pas posthuum verschijnen. De kritiek heeft daarop wel gepostuleerd dat Forsters creatieve bron na 1924 opdroogde doordat hij niet de moed had zich te uiten over zijn homoseksuele geaardheid. Hij heeft ook zijn hele leven lang teruggetrokken geleefd, in een kamer in de Universiteitsgebouwen van Cambridge.

Zijn werk heeft als thematiek veelal de botsing tussen twee culturen, en de onoverbrugbaarheid van de verschillen.

A Passage to India is een beschrijving van het leven in India onder Britse heerschappij en toont de vooroordelen die de Britten en Indiƫrs ten opzichte van elkaar hebben en de conflicten die daarvan het gevolg zijn.

In ander werk (A Room with a View; en Howards End, dat wel als zijn beste werk wordt beschouwd) speelt het conflict tussen maatschappelijke klassen een grote rol. Forster zelf, die uit de gegoede burgerij voortkwam, voelde zich vooral aangetrokken tot jongens uit het arbeidersmilieu: precies dit cultuurverschil komt ook in Maurice ten tonele. Zijn seksuele bevrijding beleefde hij trouwens tijdens een verblijf in India.

Hij haalde inspiratie voor zijn romans uit de reizen die hij maakte naar Egypte, Duitsland en India.

De angsten van Forster voor maatschappelijke uitsluiting worden in verband gebracht met zijn dominante moeder, die trouwens, naarmate haar leeftijd vorderde, juist steeds meer op hem ging leunen. Aangesproken op zijn vermeend gebrek aan solidariteit met de homogemeenschap, en op zijn terughoudendheid in vergelijking met de openheid van een bepaalde collega-schrijver, beet Forster volgens de anekdote terug: Yes, but he hasn't got a mother!

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/E.M._Forster.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.