kunstbus
Dit artikel is 01-03-2011 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Eduard Morike

Eduard Mörike (ook Möricke)

Duitse dichter, geboren 8 september 1804 in Ludwigsburg - overleden 4 juni 1875 in Stuttgart

Eduard Mörike geldt na Goethe als een der belangrijkste Duitse lyrische dichters en was een romanticus pur sang: een religieus mens, rusteloos op zoek naar het hoogste geluk dat hij in zijn dagelijkse bestaan niet kon vinden. Aan die zoektocht wijdde hij talloze gedichten die componisten inspireren tot op de dag van vandaag. Zijn gedichten waren vaak geïnspireerd door landschappen of het naderende voorjaar. Veel van zijn verzen gaan over zijn ongelukkige liefdes, daarnaast schreef hij de hem even dierbare komische verzen. Zijn gedichten blijven actueel, omdat ze pakkend het universele dilemma beschrijven: blijven wij bij het vertrouwde of gooien we het over een andere boeg om onze dromen waar te maken?

Biografie
Zijn vader stierf al jong en op 13-jarige leeftijd kwam hij op het gymnasium in Stuttgart. Nadat hij het Niedere Theologische Seminar in Urach als voorbereiding op de studie theologie in Tübingen had bezocht was hij tussen 1826 en 1834 vicaris en plaatsvervangend predikant in Möhringen, Köngen, Filderstadt-Plattenhardt, Leonberg-Eltingen, Owen en Ochsenwang. Hoewel hij dus was opgeleid als theoloog aanvaardde hij in 1834 met tegenzin het ambt van predikant in Cleversulzbach waar hij negen jaar lang bleef. In 1843 volgde vervroegd pensioen wegens gezondheidsproblemen. Inmiddels groeide zijn literaire faam. Tot zijn bewonderaars behoorden Theodor Storm en Ivan Toergenjev.

Mörike overleed in 1875 na een eenzaam leven en werd op de Pragfriedhof begraven.

Zijn poëtische novelle Mozart op reis naar Praag (1856) wordt gezien als zijn meesterwerk.
'Mozart op reis naar Praag' is het verhaal van één dag uit het leven van de componist, wanneer hij in de herfst van 1787 met zijn vrouw Constanze onderweg is naar Praag. Daar zal hij de première van Don Giovanni dirigeren. Bij het slot van de graaf von Schinzberg wordt gerust, en de Mozarts worden uitgenodigd het verlovingsfeest van nicht Eugenie mee te vieren. Het wordt een avond vol geestrijke conversatie en vrolijke poëzie.
Mozart speelt op de vleugel zijn Don Giovanni voor, en het gezelschap - vooral de jonge Eugenie - is verrukt. Doch Mörike laat in zijn boek deze lieflijke Eugenie de tragiek van de situatie doorzien. Zij bewondert de genialiteit van Mozart, maar beseft ook dat hij zichzelf opbrandt in het vuur van zijn eigen scheppingsdrift, en dat zijn dood nabij is.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 867.