kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Edward van de Vendel

Edward van de Vendel is op 1 augustus 1964 in Leerdam geboren. Als oudste van drie kinderen groeide hij op in een echt onderwijsgezin: zijn vader was hoofd van een basisschool en zijn moeder was kleuterjuf.

Na de middelbare school in Culemborg, waar hij lid was van het schoolcabaret en liedjes ging schrijven, studeerde hij aan de Pedagogische Academie en richtte hij samen met anderen een eigen school op in Heemstede. Vier jaar lang was hij daar directeur, toen wilde hij zelf weer voor de klas en ging hij lesgeven op een school in De Groeve (in de buurt van Zuidlaren). Van de Vendel woont nu in Rotterdam. Hij geeft gastcolleges poëzie schrijven op de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht, geeft lezingen over zijn eigen werk en hij schrijft gedichten, prentenboekteksten, kinderboeken, jeugdromans, non-fictie en liedteksten.

Tijdens zijn studie maakte Van de Vendel kennis met moderne jeugdpoëzie. Hij ging zelf ook gedichten schrijven, die in De Blauw Geruite Kiel, de jeugdbijlage van Vrij Nederland werden gepubliceerd. In 1996 verscheen zijn eerste boek, de dichtbundel Betrap me, twee jaar later gevolgd door Bijna alle sleutels.

Een veelbekroond schrijver
Voor Gijsbrecht, de bewerking van het drama van Vondel, ontving hij in 1999 de Gouden Zoen en ook zijn eerste jongerenroman, De dagen van de bluegrassliefde, werd bekroond met de Gouden Zoen. Dom konijn werd in 2001 bekroond met een Zilveren Griffel. Zijn bundel gedichten voor jongere kinderen Superguppie werd bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs én een Zilveren Griffel in 2004.

In 2004 verscheen ook Al mijn later is met jou, een door Van de Vendel samengestelde poëziebloemlezing met kleurrijke illustraties van Rotraut Susanne Berner, in 2005 onderscheiden met een Vlag en Wimpel van de Penseeljury.

In 2005 kon de nieuwe bundel Superguppie krijgt kleintjes worden verwelkomd.
Speciaal ter gelegenheid van de Kinderboekenweek wordt een CD uitgebracht met Superguppie-liedjes die worden gezongen door onder meer Huub van der Lubbe, Paul de Leeuw, Ruth Jacott, Wouter Hamel, Esther Hart en Chantal Janzen.

Edward van de Vendel heeft de Gouden Zoen 2007 gewonnen met Ons derde lichaam. Het is de derde keer dat Van de Vendel de prijs voor het beste jeugdboek wint. Het winnende boek van Van de Vendel is een Bildungsroman over een negentienjarige jongen die door het leven wordt overrompeld. Tegen de achtergrond van het songfestival worstelt hij met heftige vriendschappen, de verbroken relatie met zijn minnaar en een instant-succes als artiest.
"Ons derde lichaam is een meeslepend en voor iedereen herkenbaar verhaal over vertrouwen en twijfel, hoop en teleurstelling, maar vooral over een kwetsbare liefde en diep verlangen", schrijft de jury.

Edward van de Vendel kreeg eerder een Gouden Zoen voor Gijsbrecht (1999) en voor De dagen van de bluegrassliefde (2000), waarop Ons derde lichaam een vervolg is. Van de Vendel is daarmee de enige schrijver die de Gouden Zoen nu drie keer heeft gewonnen.

Websites: www.edwardvandevendel.com, www.cpnb.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 25.