kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Emile Zola

Émile ZolaEmile Zola, door Edouard Manet (1868)

geboren 2 april 1840, gestorven 29 september 1902
Frans schrijver

Zola staat tot nu toe bekend als een geëngageerd, kritisch publicist en als grondlegger en baanbreker voor het literaire naturalisme.

In de zogenaamde "Dreyfuss-affaire" (1894-1906), waarbij de joodse officier Dreyfuss op grond van vermeende spionage-activiteiten door het militair gerecht werd veroordeeld, schreef Émile Zola een open brief aan de president van de Franse republiek, die hij tevens onder de titel "J'accuse" ("Ik klaag aan") in de Franse krant "L'Aurore" publiceerde vanwege zijn gefundeerde kritiek op de onrechtvaardige behandeling van Dreyfuss. Zola's engagement maakte het proces niet alleen bekend buiten de grenzen van Frankrijk, maar leidde tot protesten van talrijke intellectuelen en tot de rehabilitatie van Dreyfuss (1902), wat Zola echter niet meer beleefde.

Zola is de literatuurgeschiedenis ingegaan als de grondlegger van het naturalisme, een richting in de dichtkunst die in de laatste decennia van de 19de eeuw in de Franse en Duitse literatuur ingang vond en die op de door de industrialisatie veranderde levenssituatie aansloot.
De mens wordt in toenemende mate gezien als een sociaal wezen, d.w.z. als een product van het milieu, waarin hij opgroeit. Voor de schrijver is dan ook de eerste opgave dit milieu natuurgetrouw voor te stellen, waarbij hij gebruik moet maken van de methode van het wetenschappelijk experiment, van de gedetailleerde, empirische studie, zoals Zola in zijn theoretisch geschrift "Le roman expérimental" (1880) stelt. Het moet daarbij niet alleen de bedoeling zijn van de dichterlijke voorstelling om de mens in zijn handelingen en gedrag - en daarbij gaat het vooral over marginalen zoals misdadigers en prostituees - beter te verstaan. Veeleer moet de literatuur het begripsproces bevorderen om sociale conflicten te helpen oplossen.

Zola, die Honoré de Balzac en Denis Diderot als zijn voorgangers beschouwde, heeft in de Duitse literatuur invloed gehad op o.a. Arno Holz en Gerhart Hauptmann.

Belangrijkste werken: "Les Rougon-Macquart" (1873), "Nana" (1880), "Germinal" (1885).

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 3.