kunstbus
Dit artikel is 24-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Emily Brontë

Britse dichteres en romanschrijfster, geboren 30 juli 1818, overleden 19 december 1848.

Emily Jane Brontë was een van de drie Brontë-zusters. Haar zusters zijn Charlotte Brontë en Anne Brontë. Hun broer, Branwell, was verslaafd aan drank en drugs. Emily Brontë gebruikte net als haar twee zusters een mannelijk pseudoniem: "Ellis Bell".

Emily werd geboren in Thornton in Yorkshire. In 1821 verhuisde de familie naar Haworth waar haar vader dominee was. Hier bloeide het literaire talent van de drie zusters op. Als kind al creëerden zij imaginaire landen die voorkwamen in verhalen die zij schreven. Slechts weinig werk van Emily uit deze tijd is bewaard gebleven.

Samen met Charlotte ging Emily naar school in Brussel.

Wuthering Heights 1847 (Nederlandse vertaling: Woeste Hoogten)
Emily Brontë schreef poëzie en één roman: Wuthering Heights. Dit boek behoort tot de klassiekers van de Engelse literatuur en werd voor het eerst gepubliceerd in 1847 onder het pseudoniem Ellis Bell, een tweede, postume editie, werd uitgebracht onder redactie van haar zus Charlotte Brontë. De naam van het boek verwijst naar het gebied waar het verhaal zich afspeelt.
In eerste instantie werd het boek niet goed ontvangen en werd het beschreven als een mindere versie van Jane Eyre, het bekende boek van haar zus Charlotte. Maar met de loop de jaren ontdekten mensen de innovatieve manier van vertellen en vond men het boek zelfs beter en origineler dan de boeken van haar zussen.
Het verhaal speelt zich af op de woeste gronden van het negentiende-eeuwse Yorkshire. Hoofdpersonen: Catherine Earnshaw en Heathcliff, vondeling die in het gezin wordt opgenomen en genadeloos getreiterd wordt door broer Hindley.
Catherine en Heathcliff lijken voor elkaar geschapen, maar trouwen met de buurkinderen Linton.
Drie kinderen worden geboren:
Cathy, dochter van Catherine;
Hareton, zoon van Hindley;
Linton, zoon van Heathcliff.
Cathy trouwt met Linton, en na diens dood met Hareton. Liefde, haat en wraaklust zijn de thema's van dit hartstochtelijk verhaal.

Beschrijving:
Lockwood, de nieuwe huurder van Thrushcross Grange op de bleke heide van Yorkshire, wordt op een avond gedwongen te schuilen in Wuthering Heights, bij zijn huisbaas. Daar ontdekt hij het verhaal achter de stormachtige gebeurtenissen die jaren eerder plaatsvonden: de vurige passie tussen de vondeling Heathcliff en Catherine Earnshaw, en haar verraad van hem. Als Heathcliffs verbittering en wraak overslaan naar de volgende generatie, moeten hun onschuldige nazaten vechten om aan de erfenis van het verleden te ontsnappen.

Ergens op een heuvel in de heidevlakte, blootgesteld aan alle winden, ligt de oude hofstede 'Woeste Hoogten' (Wuthering Heights). Zij ligt er eeuwen, krakend maar sterk onder de storm.
Op een kwade dag brengt de oude heer Earnshaw een gevonden heidekind mee naar huis en daarmee dringt de storm het huis zelf binnen. Met de onweerstaanbaarheid van een oud verhaal ontrollen de gebeurtenissen zich: het opgroeiende heidekind breekt het gesloten gezin uiteen, verwart het hart van de dochter Catherine, en verdwijnt dan, maar niet voor goed. Pas als hij terugkomt breken onder zijn barbaarse tederheid voor altijd de banden die voordien het leven besloten hadden. Als een rauwe, bijtende stormvlaag verplettert Heathcliff mensen en gevoelens.

Emily Brontë is begraven op de begraafplaats St. Michael and All Angels Cemetery, Haworth, West Yorkshire, Engeland.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Emily_Bront%C3%AB

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.