kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.

Erich Kastner

Erich Kästner (Dresden, 23 februari 1899 - München, 29 juli 1974) was een Duitse schrijver, dichter en cabaretier.

Een aantal van zijn kinderboeken zoals "Emil und die Detektive" en "Die verschwundene Miniatur" zijn bij vele middelbare scholieren in Nederland bekend als verplichte leesboeken voor het vak Duits.

Kästner groeide op in een huurwoning in de Königsbrücker Straße in Äußeren Neustadt (Dresden). Daar vlakbij, aan de Albertplatz, staat de vroegere villa van zijn oom Franz Augustin, waarin tegenwoordig het Erich Kästner Museum is gehuisvest.

In 1919 ging hij geschiedenis, filosofie, germanistiek en theaterwetenschappen studeren in Leipzig.

In 1927 ging hij naar Berlijn en bleef daar tot het einde van de Weimarrepubliek in 1933. Hij vertrok toen voor korte tijd naar Meran en naar Zwitserland, maar keerde vrij spoedig naar Berlijn terug.

Na het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945 vertrok hij naar München. Hij bleef daar tot zijn dood op 29 juli 1974. Hij overleed in het Münchener ziekenhuis Neuperlach en werd op de begraafplaats in München-Bogenhausen bijgezet.

Kästner had een zoon, Thomas (1957), maar hij was nooit getrouwd.

Prijzen
In 1957 ontving hij de Georg-Büchner-Preis. In 1960 werd hem, voor zijn gehele oeuvre, de Hans Christian Andersenprijs toegekend.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Erich_K%C3%A4stner.


Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 64.