kunstbus
Dit artikel is 19-04-2008 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Erik Hazelhoff-Roelfzema

Erik Hazelhoff Roelfzema

Siebren Erik Hazelhoff Roelfzema (Soerabaja, Java, 3 april 1917 - Honoka'a, Hawaï, 26 september 2007), ook wel bekend onder zijn bijnaam Soldaat van Oranje, was een Nederlands verzetsstrijder, oorlogspiloot, radiomedewerker en schrijver. Hazelhoff Roelfzema was ridder (4e klasse) in de Militaire Willems-Orde.

Erik Hazelhoff Roelfzema is tweedejaars student in Leiden als de oorlog (1940) uitbreekt; als motorordonnans maakt hij zich bij de Wassenaarse luchtverdediging verdienstelijk. Via New York komt hij in 1941 in Engeland terecht en daar wordt hij luitenant bij de verbindingsdienst. Talloze gevaarlijke tochten onderneemt hij om geheime agenten (Contact Holland) in Nederland aan land te zetten. Uniek is het dat hij zowel voor de krijgsraad als voor de Militaire Willemsorde werd voorgedragen. Als RAF-piloot maakt hij 72 operaties naar Duitsland mee en als adjudant (kapitein) van Koningin Wilhelmina komt hij in in 1945 in Nederland aan.

Rond 1970 schreef hij een bestseller, 'Soldaat Van Oranje', die uitmondde in een bekende speelfilm over Engelandvaarders en gevaarlijke opdrachten voor de Britse geheime dienst in oorlogstijd.

Biografie
Hij werd geboren in het voormalige Nederlands-Indië als zoon van Siebren Erik Hazelhoff Roelfzema sr. en Cornelia Vreede. In de jaren dertig vestigde het gezin zich te Wassenaar. Hij liftte in 1938 door de Verenigde Staten. Over zijn belevenissen schreef hij destijds het boek Rendezvous in San Francisco.

Hazelhoff Roelfzema studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Leiden toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Hij werd in 1939 oorlogscorrespondent in de Finse Winteroorlog. In februari 1941 schreef hij in zijn eentje het zogeheten 'Leids manifest' waarin de Leidse studenten zich tegen de bezetter keerden. Hij liet dit op eigen kosten drukken, waarna het op 15 februari overal in Leiden werd aangeplakt. Vervolgens liet de bezetter de Leidse universiteit sluiten. Hij zat in april 1941 een week gevangen in het 'Oranjehotel' te Scheveningen, dook onder in Amsterdam, deed op 10 juni van dat jaar zijn doctoraalexamen en vertrok drie weken later vanuit Schiedam aan boord van het Zwitserse vrachtschip Saint Cergue als Engelandvaarder naar het Verenigd Koninkrijk.

Hazelhoff Roelfzema voerde samen met Chris Krediet en Peter Tazelaar landingen uit op de Nederlandse kust om zendapparatuur voor het verzet af te leveren en personen op te halen die vanuit bezet Nederland in het Verenigd Koninkrijk gewenst waren. Vervolgens werd hij piloot bij het 139e squadron van de Royal Air Force (RAF), waar hij 72 Pathfinder-missies op Duitsland vloog in een Mosquito. Aan het eind van de oorlog was hij adjudant van Koningin Wilhelmina; in die functie maakte hij de terugkeer van Wilhelmina en Beatrix op Nederlands grondgebied mee. De Britse koning verleende Erik Hazelhoff het Distinguished Flying Cross.

Na de oorlog bood Wilhelmina hem een staffunctie aan. Hij bedankte voor haar aanbod en emigreerde naar de Verenigde Staten. Hazelhoff Roelfzema probeerde carrière te maken in Hollywood, eerst als acteur en vervolgens als scenarioschrijver, maar zonder succes. Hij werkte vanaf 1951 voor NBC Television.

In 1955 werd hij programmaleider bij Radio Free Europe, een Amerikaanse propagandazender die gevestigd was te München. Joseph Schreieder, tijdens de oorlog chef van de Sicherheitsdienst in Nederland, was een van zijn collega's.

Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) is een radio- en communicatie-station dat in 1950 in Berlijn is gesticht door de National Committee for a Free Europe, onderdeel van de CIA. Deze Free Europe Comittee, destijds onder leiding van John Foster Dulles, was een van vele middelen in de Amerikaanse ideologische strijd tegen het communisme. Veel radiostations waren in de beginjaren dan ook gevestigd in Oost-Europa. De organisatie is tegenwoordig verspreid over Europa en het Midden-Oosten.

Erik became vice-president at NBC, and joined Radio Free Europe as Director after The Hungarian revolution of 1956.
nb: RFE was an information service, not a propagandazender at the time in which Erik was director. His experience with the BBC during the war convinced him that the truth was stronger than 'propaganda'.


In 1968 nam Hazelhoff Roelfzema de pen weer op. Over zijn belevenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog schreef hij het boek Het hol van de ratelslang, dat in 1970 verscheen. Een jaar later werd het boek opnieuw uitgebracht onder de titel Soldaat van Oranje. In 1977 verfilmde Paul Verhoeven het boek onder die titel. Rutger Hauer speelde de op Hazelhoff Roelfzema gebaseerde rol 'Erik Lanshof'.

Verder was hij betrokken bij het Racing Team Holland. Dit autoraceteam behaalde met Jan Lammers successen in het formule 3 kampioenschap.

Erik Hazelhoff Roelfzema was bij de inhuldiging van koningin Beatrix een van de twee 'koningen der wapenen'. Als oudste van de twee mocht hij in het openbaar mededelen dat de koningin was ingehuldigd. Hazelhoff Roelfzema was ook getuige bij het huwelijk en de kerkelijke inzegening ervan van Prins Pieter-Christiaan en Anita van Eijk op respectievelijk 25 en 27 augustus 2005.

Hazelhoff Roelfzema was sinds 4 juni 1942 drager van de Militaire Willems-Orde (MWO 4e klasse). Hij woonde met zijn echtgenote, de binnenhuisarchitect Karin Steensma, op Maui (Hawaï).

Erik Hazelhoff Roelfzema overleed 26 september 2007 op negentigjarige leeftijd in zijn slaap.

Onderscheidingen:
Ridder der Militaire Willems-Orde vierde klasse
Kruis van Verdienste
Vliegerkruis
Verzetsherdenkingskruis
Oorlogsherinneringskruis met 2 gespen
Inhuldigingsmedaille 1980
Distinguished flying cross
1939 - 1945 star
Air crew europe star
France and Germany Star
War medal 1939 - 1945

Bibliografie
. Rendezvous in San Francisco (1939)
. Het smeulende vuur (1941)

. Het hol van de ratelslang (1970)
. Soldaat van Oranje '40-'45 (1971), in beknopte, ongeïllustreerde vorm verschenen als Het hol van de ratelslang
. De verre tamboer: soldaat van Oranje zwaait af (1973)

Soldaat van Oranje
'Soldaat van Oranje' is een van de beroemdste boeken over de Tweede Wereldoorlog. Erik Hazelhoff Roelfzema beschrijft hierin zijn persoonlijke belevenissen tijdens de bezetting en ten tijde van de bevrijding.
De soldaat van Oranje vertelt hoe hij als jongeman in 1941 de oversteek naar Engeland waagt, in Londen in allerlei intriges verwikkeld raakt, kennismaakt met de geheime diensten, nachtelijke landingen uitvoert in Scheveningen en als RAF-piloot meedoet aan een luchtaanval op Berlijn. Nadat het zuiden van Nederland is bevrijd, werkt hij daar als adjudant van koningin Wilhelmina.
Het boek, dat met Rutger Hauer en Andrea Domberg in de hoofdrollen is verfilmd, is een van de bekendste geschiedenissen van een Engelandvaarder uit de Tweede Wereldoorlog. Paperback.

In De verre Tamboer worden de belevenissen van de auteur beschreven van 1946 tot 1980.

Soldaat van Oranje: 1940-1945/1946-1980 (1987)
Deze hernieuwde uitgave is verrijkt met De verre Tamboer, waarin de belevenissen van de auteur worden beschreven van 1946 tot 1980.

In 1977 Ballantine Books USA published the paperback 'Soldier of Orange, . Feltrenelli /Italy published 'Soldato d'Orange'; 1980 the Holland Heritage Society published deluxe hardcover of Soldier of Orange and in 2003 Sutton Publishing, England published 'In Pursuit of Life' in hardcover.
. De Verre Tambour was a hardcover, and a compilation of his articles appeared in a paperbck' De Soldaat van Oranje Zwaait af'


Op jacht naar het leven: de autobiografie van de Soldaat van Oranje (2000)
De autobiografie van Erik Hazelhoff Roelfzema, de echte en oorspronkelijke Soldaat van Oranje. In dit boek geeft hij niet alleen een terugblik op zijn eigen oorlogservaringen, maar beschrijft hij ook zijn leven voor en na die tijd.
De auteur blikt terug vanuit zijn woonplaats in Hawaii op heel zijn leven, vanaf zijn jeugd in Indië en zijn Leidse studentenjaren. Hij beschrijft de oorlogsjaren nog eens uitvoerig, en daarna weidt hij openhartig uit over onder meer zijn bemoeienis met de Ambonese kwestie, zijn rol in de Koude Oorlog als hoofd van Radio Free Europe, zijn jaren van armoede in Amerika, en de heisa rond de verfilming van 'Soldaat van Oranje'. Dit alles is vervat in een vlotte, gedecideerde stijl, met veel bravoure en zelfspot, niet altijd even accuraat maar wel openhartig en amusant, en voorzien van gratis levenslessen. Leesbaar voor ieder die indertijd de film zag en nu wel eens wil weten hoe het de beroemde verzetsman na de oorlog is vergaan. Kleine druk. - (Biblion recensie, Dr. J.L.G. v. Oudheusden)

Het leven van de Soldaat van Oranje: de autobiografie van Erik Hazelhoff Roelfzema (2006), met een voorwoord van prinses Irene van Lippe-Biesterfeld (zesde herziene druk van Op jacht naar het leven) en aangevuld met actuele gegevens.
Het leven van de Soldaat van Oranje is de definitieve autobiografie van Erik Hazelhoff Roelfzema. In dit boek gaat hij niet alleen in op zijn oorlogservaringen, maar beschrijft hij ook zijn leven voor en na die tijd en verhaalt hij openhartig over zijn sterke banden met leden van het Koninklijk Huis. Behalve een boeiend verhaal van het leven van Erik Hazelhoff Roelfzema en diens levensfilosofie biedt Het leven van de Soldaat van Oranje inzicht in de 20e eeuw en wat zich daarin afspeelde.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Erik_Hazelhoff_Roelfzema .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 213.