kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Erik Jan Harmens

Nederlands dichter, toneelschrijver, radiopresentator, componist en zanger, geboren 10 juli 1970 te Harderwijk.

Website: Erik Jan Harmens was in het circuit van poëzie-optredens al langer dan een decennium bekend en dan vooral via zogeheten poetry slams. Erik Jan Harmens trad veel op (onder meer Lowlands, De Nachten, Poetry International, Nuyorican Poets Cafe) en won in mei 2002 de eerste landelijke Poetry Slam kampioenschappen. Gedichten werden opgenomen in de bloemlezingen 'Drugs - verslavende gedichten' en 'Rock 'n' roll - klinkende gedichten', beiden samengesteld door Vrouwkje Tuinman en Ingmar Heytze, alsmede in de de verzamelbundel/CD 'Ooit', als onderdeel van de 2002-editie van het literair festival Wintertuin te Nijmegen. Daarnaast publiceerde hij in de tijdschriften De Brakke Hond, Krakatau, Millennium, PIM en Sampel. Hij is jurylid van de Kunstbende, was presentator van het Crossing Border Festival en stelde met Hermine Landvreugd en Wouter Veraart het literair radioprogramma 'Nooit meer gapen' samen, voor de Amsterdamse lokale omroep.

Zijn officiële debuut verscheen pas in 2003, In menigten. De gedichten beschrijven het liefdesleven van een dichter zoals zich dat tussen andere relaties af afspeelt: laconiek, agressief, met veel misverstanden en sterke drank.

Verschil tussen spreektaal en gedichtentaal kan hij niet maken: hij schrijft zoals hij praat en dan is er, zoals hij zegt, 'geen overzicht en mijn leven is een chaos en de relatie tussen jou en mij is een puinhoop en ik kan niet met mijn vrienden overweg en dus is alles dat ik neerschrijf (alles wat ik neerschrijf) (al ik neerschrijf): chaos'.

Zijn gedichten barsten van de herhalingen die de voordracht steunen en gebruiken een directe en heldere taal, zonder verfraaiing, waarin gedreven, soms dramatisch, soms hilarisch, hedendaagse situaties worden beschreven: van snelklaarmacaroni via bilspleet naar blotebillengezicht.

1970 Geboren in Harderwijk (10 juli); groeit op in Alphen aan den Rijn
1985 HAVO en VWO Ashram College in Alphen aan den Rijn (tot 1989)

Harmens begon in 1985 begon met het schrijven van liedjes en gedichten.
1987 Publiceert in eigen beheer: Dood doet leven
1988 "Komt buiten spelen!" (de duivel wacht)

1989 Studeert Culturele en Maatschappelijke Vorming aan de Karthuizer Academie in Amsterdam (tot 1994); verhuist naar Amsterdam
1990 Werkt bij Soyo Productions (tot 1994); mede-oprichter van Stichting Vonk, organisatie voor literaire manistaties en tournees in onder meer De Melkweg, de Amsterdamse Stadsschouwburg en Paradiso
1994 Productieleider theatergroep Hollandia (tot 1997)
1995 Productieleider bij diverse culturele organisaties zoals 5 mei Viering Vredespaleis, Cirque Plume, Stichting El Amal (tot 1998)
1998 Uitzendkracht bij internationaal communicatie-adviesbureau, later 'director of media intelligence & knowledge'

2001 Winnaar Poëzieslag finale in café Festina Lente te Amsterdam
2002 Winnaar Poetry Slam finale in Nijmegen; winnaar Grand City Slam, eerste nationale poetry slam championships

2003 Debuutbundel verschijnt (In menigten);
In de debuutbundel In menigten gebeuren veel dingen niet. Plannen worden niet uitgewerkt, laat staan uitgevoerd. Verontschuldigingen worden niet gemaakt. Iemand die valt wordt niet opgeraapt: Ik weet niet precies waarom het kwam er gewoon niet van. Uiteindelijk klapt het hoofd van de dichter en roept hij uit: Dat we zeiden dat het niet gebeurd was zo vaak dat we op het laatst de helft van de dingen die we deden net alsof niet beleefden. Ontroering en verbijstering wisselen elkaar af. De bijtende en wrange humor zal de lezer regelmatig tot lachen brengen, maar vrijblijvend wordt het nooit. In een eigenzinnig vocabulaire beschrijft Harmens de wereld vanuit het perspectief van een individu dat zich staande probeert te houdenin steeds van samenstelling wisselende menigten. Hij wil geen deel uitmaken van de groep, maar er ook niet door worden uitgestoten. In menigten is een rauwe beschrijving van het hier en nu waarin geweld, vervlakking, chaos, drankzucht en angst een belangrijke plaats hebben.

Poezie is een continent en ergens, in een hoekje, ligt daar het groeiende landje van de Nederlandstalige Poetry Slam. Erik Jan Harmens (1970) is er een succesvolle immigrant. Zo werd hij uitgeroepen als beste in het genre en debuteert hij nu bij een gevestigde uitgeverij. En terecht, want zijn de werken van veel podiumdichters meestal alleen uit te houden bij beluisteren, die van Harmsen, opvallend traditioneel vormgegeven, blijven op papier ook na eerste lezing overeind. 'Dat we zeiden dat het niet gebeurd was zo vaak dat we / op het laatst de helft van de dingen die we deden net alsof niet / beleefden', met dit soort regels is Harmens op een grotere buhne gesprongen, even behendig als origineel! Hij heeft goed nagedacht over zijn eersteling; er is spanning tussen voornemens en uitvoering, en individu en groep. Gelukkig valt er ook veel te grinniken. Hij is het boeiendst wanneer al die begrippen samenvallen. Zijn beeldspraak is gedurfd en dat maakt veel momenten goed dat hij over de scheef gaat. 'Liever een kutgedicht dan geen gedicht'. Vooral jongeren zullen stoelwiebelend lezen! (Biblion recensie, Redactie)

2003 Documentaire SLAMmers over Harmens en andere slammers wordt voor het eerst vertoond.
Filmer Wilco Bello maakte over de dichters Sven Ariaans, Eus, Sieger Geertsma en Erik Jan Harmens de documentaire 'Slammers', die in september 2003 in première ging op het Nederlands Filmfestival en eind 2003 vertoond werd bij het NPS-programma 'Het uur van de wolf'.

2006 Ontvangt Gedichtendagprijs (voor 'wat ik eigenlijk wilde zeggen is ik wil niet dat deze dagdromer gekooid')

De bundel 'Underperformer' verscheen in 2005. Nederlandse poëzie, komt Harmens nu met Underperformer. Een bundel over rouwverwerking voor gevorderden, autisme, stoppen met roken en een diepe, diepe haat jegens boeren. Gevangen in een idioom van street language, financieel-economische terminologieën en autistische woordcombinaties, is Underperformer een aanslag op ieders gemoed.

Van begin tot eind, van de opdracht voorin tot en met de slotpagina met statistische gegevens over de bundel (aantal blz. 64, woorden 5490, tekens 29.954 enz.) is 'Underperformer' van Erik Jan Harmens (1970) een origineel boek. Weliswaar gebruikt hij dezelfde stijl en foefjes als veel andere beginnende dichters, zoals de nadruk op straattaal, de vrije vorm en het kakelbonte geheel aan onderwerpen en invallen, maar Harmens doet het overtuigender, dwingender. Hoewel zijn teksten het makkelijkst aanslaan bij jongeren, kunnen ook traditioneel ingestelde lezers aardig wat puzzelen met regels als: 'ik lig nu in de branding van ik zeg niet welke zee / om te begrijpen hoe het is om ziek te zijn / lag ik maandenlang op mijn bed tot het eindelijk ijlde'. Ook belangrijk is de hoeveelheid humor die tot in elke strofe is uitgesmeerd: 'ik ben een volleerd paaldanser / dat dank ik aan de cursusleidster rouwverwerken voor gevorderden'. Geen wonder dat Harmsen succes heeft op het podium. (Biblion recensie, Redactie)

23 augustus 2007 in Museum Cunen verschijnt zijn langverwachte prozadebuut onder de titel Kleine Doorschijnende Man.

Websites: www.kb.nl, www.dbnl.org, www.poetry.nl, boeken.vpro.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.