kunstbus
Dit artikel is 24-01-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Ernest Hemingway

Amerikaanse schrijver, geboren op 21 juli 1899 in Oak Park, Illinois, net buiten Chicago, overleden 2 juli in Ketchum, Idaho.

Ernest Miller Hemingway was de zoon van een plattelandsarts en van een ontwikkelde operazangeres die piano- en zanglessen gaf.

In Upper Michigan werden vele zomers doorgebracht en hier ontwikkelde Ernest zijn passie voor het vissen.

Na zijn schoolopleiding werkte hij eerst als journalist bij de 'Kansas City Star'.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog wilde hij het leger in maar werd afgekeurd op zijn ogen. Daarvoor in de plaats ging Ernest in een ambulance rijden voor het Rode Kruis aan het Italiaanse front. Op 8 juli 1918 raakte hijzelf zwaar gewond en verbleef enkele maanden in het hospitaal.

Terug in Amerika pakte hij zijn werk als journalist weer op.

In 1921 ontmoette hij Hadley Richardson, maakte haar het hof en trouwde met haar. Ernest werkte voor de Toronto Star en verder leefden ze van Hadley's erfenis. Aan de hand van het advies van Sherwood Anderson, ging het echtpaar in Parijs leven. Zijn memiores van deze tijd, welke postuum zijn gepubliceerd in 1964 onder de titel 'A moveable Feast', zijn een fantastische persoonlijke weergave van de schrijvers, artiesten, cultuur en het leven van Parijs in de twintiger jaren.

Hemingway ontwikkelde het schrijven van fictie verder, en in de periode van 1921-1926 vestigde hij zijn stijl die zo uniek voor hem was. Zijn eerste uitgave van korte verhalen 'In Our Time', gepubliceerd in 1925, was een typisch voorbeeld van deze stijl.

In oktober 1923 kregen Ernest en Hadley een zoon John (bijnaam 'Bumby'). Het jonge gezin reisde veel; skiën in de winter en vele tochten in centraal Europa. Vanaf 1923 ging het gezin gedurende de zomers naar het festival van San Fermin in Pamplona in Spanje. Dit inspireerde hem tot het schrijven van 'The Sun Also Rises', dat gepubliceerd werd in 1926.

Hemingway thematiseert in zijn boeken het existentiële dilemma van de 'lost generation', de oorlogsgeneratie, een generatie die elk geloof in positieve waarden en in een mogelijke toekomst verloren heeft.

In 1926 eindigde Hemingway's huwelijk met Hadley nadat hij de rijke Pauline Pfeiffer leerde kennen. In 1927 traden Ernest en Pauline in het huwelijk en kregen twee zoons: Patrick in 1928 en Gregory in 1931. Gedurende zijn huwelijk met Pauline kocht Ernest een huis in Key West in Florida.

De ervaringen die Hemingway had als oorlogsreporter in de Spaanse burgeroorlog (1936-'39) verwerkte hij in de roman 'For whom the bell tolls' (1940).

In de late dertiger jaren ontmoette Hemingway de schrijfster en journaliste Martha Gelhorn en werd verliefd op haar. Ze trouwden in 1940. Ernest kocht nu de Finca Vigia in Cuba.

In 1944 leerde hij Mary Welsh kennen. Nadat hij was gescheiden van Martha in 1945 trouwde hij met Mary in 1946.

Een stilistisch hoogstandje is zijn bekende korte roman 'The old man and the sea' (1952), waarvoor Hemingway in 1954 de Nobelprijs voor literatuur kreeg.

Zijn laatste levensjaren waarin hij meer en meer aan zware depressies leed, bracht hij hoofdzakelijk op cuba door. In 1961 op 2 Juli 1961 in Ketchum, Idaho, benam hij zich met twee schoten uit zijn favoriete geweer het leven.

Hemingway werd bekend door zijn korte verhalen, die gekenmerkt worden door een tot dan toe unieke, sobere en laconieke verhaaltrant. Met de kunst om afstand te nemen, de zogenaamde ijsbergtechniek - de lezer ziet slechts de top, maar weet dat dit slechts een onderdeel van een geheel is - heeft hij een poëtische uitdrukkingsvorm gevonden, die aansluit bij de levenssituatie van de 'lost generation' (zie ook Francis Scott Fitzgerald en William Faulkner ), zonder in het kitscherige te vervallen. Hemingways droge en gedisciplineerde stijl werd door talrijke schrijvers nagevolgd.

Andere werken:
'Green hills of Africa' (1935)
'The snows of Kilimanjaro' (1936)
'To have or have not (1937)
'Across the border and into the trees' (1951)
'Paris - a moveable feast' (1964)
'The garden of Eden' (1987, postuum)

Naast zijn romans en verhalen schreef hij talrijke artikelen voor tijdschriften.

Websites:
* Ceci n'est pas Papa
* Ernest Hemingway, zijn leven en werk op Wikibooks

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.