kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Erskine Caldwell

Geboren: 1903
Gestorven: 1987

Amerikaanse schrijver

Erskine Caldwell is een van de meest gelezen auteurs uit de 20ste eeuw, met meer dan tachtig miljoen verkochte boeken in 43 verschillende talen. Van zijn boek God's Little Acre alleen zijn er al meer dan 14 miljoen gedrukt. Er zijn 3 verfilmingen van zijn boeken geweest en de theaterversie van Tobacco Road maakte Amerikaanse geschiedenis door meer dan 7 en een 1/2 jaar op Broadway gespeeld te zijn geweest. Erskine Caldwell heeft 25 romans, 150 korte verhalen en 12 non-fictie boeken geschreven.

Ziujn thema's gingen over sociale onrechtvaardigheid in de zin van klasseverschil, ras en geslacht. Zijn schrijfstijl varieert van Fantastisch grotesk tot pervers komisch tot grimmig realistisch.

In het begin van de jaren dertig was Erskine Caldwell een van de meest controversiele en meest gecensureerde amerikaanse schrijver van zijn tijd. Toen de 'New York Society for the Prevention of VIce' God's Little Acre probeerde te verbieden, was Caldwell gedwongen naar de rechter te stappen. Met behulp van de getuigenis van H.L. Mencken en Sherwood Anderson, won hij deze zaak, een mijlpaal in de Amerikaanse wetgeving.

Caldwell's beschrijvingen van de armoe op het platteland van het Zuiden werd door vele Zuiderlingen als verraad beschouwd. Margaret Mitchell bijvoorbeeld, bekritiseerde zowel Faulkner als Caldwell voor het verraden van het zuiden voor Yankee-dollars.

Aan de ene kant dus verguisd maar aan de andere kant werd Erskine Caldwell door de literaire critice in het rijtje van Fitzgerald, Wolfe en Steinbeck geplaatst. William Faulkner beschouwde hem als een van Amerika's beste vijf romanschrijvers en in 1960 won Caldwell nog een Nobel-prijs. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.