kunstbus
Dit artikel is 24-01-2016 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Etienne van Heerden

Etienne Roché van Heerden (1954-)

Docent Afrikaans aan de Rhodes Universiteit in Grahamstad in de oostelijke Kaapprovincie.

Aan het begin van de jaren tachtig schreef hij gedichten die met poëzie van Peter Snyders, André Letoit en Daniel Hugo gepubliceerd werden in de bundel Brekfis met vier (1981).

In 1983 verscheen zijn verhalenbundel My Kubaan waarvoor hij de Eugene Maraisprijs ontving. Het titelverhaal gaat over een Zuid-Afrikaanse soldaat die een Cubaan aan een touw gevangen houdt en hem overal mee op sleeptouw neemt. Hij voert een gesprek met hem zonder ooit antwoord te krijgen. Heden en verleden, de wreedheid van geweld en liefde worden met elkaar verweven.

Om te awol (1984) is een roman over een gedroste soldaat ('awol'= afwezig zijn zonder toestemming). Het is een voorbeeld van 'grensliteratuur': een soldaat die aan de grens zit om zijn dienstplicht te vervullen, daarna terugkeert in de maatschappij en dan vervreemd raakt en daardoor in conflict komt.

Voor zijn roman Toorberg (1986) ontving hij verschillende prijzen, waaronder de Hertzogprijs, de CNA-prijs voor letterkunde, de ATKV-prozaprijs en de W.A. Hofmeyrprijs. Het is een familiekroniek waarin de aanleiding van de dood van een achterlijk kind onderzocht wordt. Verleden en heden spelen door elkaar heen in de beperkte wereld die beschreven wordt.

Hierna verschenen de dichtbundel Die laaste kreef (1987) en de verhalenbundel Liegfabriek (1988).

In 1989 bezocht Van Heerden met vele andere Zuid-Afrikaanse schrijvers de Victoria watervallen om van gedachten te wisselen met een ANC-delegatie over onderwerpen als bijvoorbeeld de plaats en functie van Zuid-Afrikaanse letterkunde in een post-apartheidstijdperk.

Casspirs en campari's (1992) is een roman tegen de achtergrond van de Zuid-Afrikaanse samenleving, waarin de hoofdpersoon tracht zijn leven te reconstrueren. (casspir=gepantserd militair voertuig dat door de Zuidafrikaanse politie tijdens onlusten wordt ingezet).

Die stoetmeester (1993) is zijn volgende roman.

Voor het vijfentwintig jarig jubileum van Kairos in Utrecht schreef Van Heerden de novelle Die gas in rondawel Wilhelmina (1995), een tweetalige uitgave.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 867.