kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Evelyn Waugh

Brits schrijver, geboren 28 oktober 1903 in Londen, overleden 10 april 1966 in Taunton.

Evelyn Arthur St. John Waugh was een Brits schrijver van veelal satirische romans.

Tijdens zijn verblijf aan Oxford University had hij volgens sommige biografen drie (mogelijk platonische) verhoudingen met mannen. In een aantal van zijn boeken komen mannen voor van wie de oplettende lezer kan vermoeden dat zij homoseksueel zijn. In een van zijn bekendste romans Brideshead Revisited beschrijft hij de relatie tussen de hoofdpersoon en een andere man, die (waarschijnlijk) ook een homoseksuele liefde betrof. Waugh zelf is hierover altijd zeer weinig mededeelzaam geweest. In 1925 gaf hij les aan een privéschool in Wales en deed een zelfmoordpoging door de zee in te zwemmen. Hij keerde echter terug nadat hij door een kwal was gestoken.

Waugh werkte vervolgens o.a. als journalist, tot in 1928 zijn eerste werk, Decline and Fall, werd uitgegeven. Het boek werd een succes, evenals de daaropvolgende werken. In 1929 trouwde hij met Evelyn Gardner. Het huwelijk was geen succes en werd in 1936 nietig verklaard. Zijn tweede huwelijk, met Laura Herbert (1937), had meer succes en duurde voor de rest van zijn leven. Het echtpaar kreeg zes kinderen.

In 1930 bekeerde Waugh zich tot het Rooms-katholicisme, wat zijn werk sterk beïnvloedde, hoewel niet altijd op een in het oog springende manier. Tussen zijn huwelijken in, maar ook later ondernam Waugh vele reizen, o.a. door het Middellandse-Zeegebied, Afrika, Zuid-Amerika en Spitsbergen, wat resulteerde in een aantal goede reisverhalen (When The Going Was Good).

Met name voor de Tweede Wereldoorlog was zijn werk satirisch van aard en richtte hij zijn pijlen op de Engelse aristocratie en de 'betere' standen. Zijn latere werk was serieuzer van aard, maar bleef humoristisch en geestig van toon.

Tijdens de oorlog werkte Waugh bij de marine, o.a. in het Midden-Oosten. Hij verwerkte zijn ervaringen in de trilogie Sword of Honour.

Op latere leeftijd werd hij echter excentriek en misantroop, en verafschuwde buitenlanders en het buitenland in het algemeen, reizen, de moderne tijd, het gebruik van de landstaal in plaats van Latijn in de katholieke mis, en de telefoon.

Evelyn Waugh overleed onverwacht aan een hartaanval op 62-jarige leeftijd.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Evelyn_Waugh.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.