kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Fabeldier

Veel fabeldieren hebben menselijke trekken. Zo kan de sfinx spreken en moeilijke raadsels verzinnen. De weerwolf is een mens die bij tijd en wijle in een wolf verandert. Sommige van deze wezens zijn door biologen gezocht of op een andere manier bestudeerd, zie cryptozoölogie.

Oude, niet bestaande dieren
Fabeldieren zijn hersenspinsels, die in veel gevallen teruggaan naar zeer oude tijden. Deze wezens spreken tot de verbeelding en komen veel voor in oude literatuur, in sprookjes, legendes, en in de mythologie. Meestal zijn niet bestaande wezens kwaadaardig of gevaarlijk, en worden traditioneel verslagen door een heilige of ridder. Vaak zijn de fabeldieren combinaties van andere dieren, of hebben zij een onnatuurlijk aantal lichaamsdelen (bijvoorbeeld tien koppen of zes poten). Ook zijn ze vaak gewoon overdreven of verkeerd beoordeelde versies van echte dieren of tegenpolen van echte dieren.

Ook in moderne literatuur, zoals bij Harry Potter en in de boeken van Tolkien, komen niet bestaande dieren voor. Soms zijn deze gebaseerd op oude voorbeelden, maar soms ook nieuw verzonnen door de auteur. Voorbeelden hiervan zijn de Hobbit en de blauwbilgorgel.

In films wordt dit soort dieren ook vaak gebruikt. Veelal zijn dat uitgestorven diersoorten (Dinosaurussen), of dieren die enorm worden vergroot, zoals spinnen bijvoorbeeld. In de filmserie Star Trek worden nieuwe mensachtigen ten tonele gebracht.

De lijst van fabeldieren, die vaak al honderden jaren in de menselijke literatuur en kunst bestaan, kan verder worden uitgebreid met recente aan de fantasie van individuen ontsproten diersoorten. Vaak beperkt dit zich tot een woordspeling. Voorbeelden zijn de vlinderdas, de foejonghaai, het Poezewoefke en de fietspad. Deze laatste is een vondst van de Nederlandse tekenaar/schrijver Jean Dulieu.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_fabeldieren


Pageviews vandaag: 2725.