kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Fjodor Dostojewski

Fjodor Michailowitsch dostojewski

Russisch schrijver, geboren 11 september 1821 in Moskou, overleden 9 februari 1881 in Sint-Petersburg).

Dostojewski behoort met Lew Tolstoj, anton tsjechow en Iwan Turgenjew tot de belangrijkste vertegenwoordigers van het 'Russische realisme'.

Leven
Dostojewski was de zoon van een arts en bezocht eerst een school voor ingenieurs. Omwille van zijn revolutionaire idealen, die in strijd waren met de reactionaire tsaristische maatschappij, werd dostojewski in1849 ter dood veroordeeld. Deze straf werd later omgezet in verbanning. Na tien jaar dwangarbeid keerde Dostojewski terug naar Moskou en wijdde hij zich uitsluitend aan het schrijven.

Werk
In zijn werken oefent hij kritiek uit op de sociale en maatschappelijke toestanden in zijn land. Hij toont aan hoe de enkeling onder druk van de maatschappelijke realiteit psychisch misvormd wordt ('De dubbelganger', 1846) en beschrijft met een bedrukkende nauwkeurigheid de wrede omstandigheden in de Russische kerkers ('Herinneringen uit een dodenhuis', 1860).

In zijn mogelijk belangrijkste werk, 'De gebroeders Karamasow' (1880), wordt de noodlottige maatschappelijke evolutie aangetoond aan de hand van het voorbeeld van de ondergang van een familie. Een uitweg uit de apocalyptische toekomstvisie zag Dostojewski alleen in de terugkeer naar een eenvoudig leven dicht bij de natuur en in een vernieuwing van de religieuze waarden in de maatschappij.

Verdere werken
'Vernederden en gekrenkten' (1961)
'Arme mensen'(1964)
'Schuld en boete' (1866)
'De speler' (1866)

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.