kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Fokke-&-Sukke

Fokke & SukkeFokke & Sukke is een Nederlandse cartoonreeks die wordt gemaakt door John Reid, Bastiaan Geleijnse, en Jean-Marc van Tol (tekenaar). Zij gebruiken het pseudoniem RGvT. De auteurs kennen elkaar van hun studentendispuut. Ze schreven samen cabaretteksten en werkten aan een strip over het studentenmilieu.

De cartoons van de hondsbrutale eend (Fokke) en de kanarie (Sukke) verschijnen in diverse dag- en weekbladen. Net als Donald Duck hebben ze wel kleding aan hun bovenlichaam, maar geen broek.

De allereerste cartoon uit de reeks - Fokke & Sukke hebben geen kerstgedachten - was een kerstcartoon, gemaakt op verzoek van de redactie van het studentenblad Propria Cures. De naam Sukke had het drietal eerder al voor een andere strip bedacht, maar vervolgens verworpen. De naam Fokke werd er nu bij bedacht.

De Propria Cures-redactie keurde de cartoon echter af met de mededeling dat vogeltjes niet kunnen praten. Het drietal bleef desondanks bijdragen insturen, en vanaf het voorjaar van 1994 verschenen de cartoons in Propria Cures. Sinds 1999 verschijnen ze zes dagen per week in NRC Handelsblad. Daarnaast verschijnt de strip incidenteel ook in de VPRO Gids, Zone 5300, J/M Pubers, en enkele andere tijdschriften.

In 2003 kregen de auteurs de Stripschapprijs van Het Stripschap, een organisatie van stripliefhebbers. Van december 2003 tot en met februari 2004 was een tentoonstelling van de cartoons te zien in het Persmuseum.

Website: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Fokke_&_Sukke


Pageviews vandaag: 2691.