kunstbus
Dit artikel is 17-10-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Frances Hodgson Burnett

Engels-Amerikaans toneelschrijfster en auteur, geboren 1849 24 november - overleden 29 oktober 1924.

Frances Hodgson Burnett is bekend door haar kinderboeken, waaronder 'De geheime tuin'.

Frances H. Burnett werd geboren in Cheetham Hill, Manchester, Engeland als Frances Eliza Hodgson. Ze is ook bekend onder de naam Frances "Hopey" Benson. Haar vader stierf in 1854, toen ze 3 jaar was. Haar moeder moest zien rond te komen met vijf kinderen. Het gezin leefde in grote armoede in de achterbuurten van Manchester. In 1856 emigreerde het gezin op aandringen van een oom van Mary naar Knoxville, Tennessee in de Verenigde Staten. Hoewel het gezin nog even arm was, kwamen ze door deze verhuizing in een betere omgeving te wonen.

Na het overlijden van haar moeder in 1867 werd ze als 18 jarige hoofd van het gezin met nog twee jongere kinderen. Ze onderhield het gezin door zich toe te leggen op schrijven. Haar eerste verhaal werd gepubliceerd in Godey's Lady's Book in 1868. Al snel publiceerde ze regelmatig in Godey's, Scribner's Monthly, Peterson's Ladies' Magazine en Harper's Bazaar. Haar kracht lag in het combineren van een realistische beschrijving van het dagelijks leven van de eenvoudige klasse met een romantische verhaallijn.

In Amerika ontmoette ze haar man Swan Burnett. In 1898 scheidden ze. In 1900 hertrouwde ze met Stephen Townsend. Maar die relatie duurde nog geen twee jaar.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Frances_Hodgson_Burnett

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.