kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Francis Scott Fitzgerald

F. Scott Fitzgerald

Francis scott Key fitzgerald (geb. 24.9.1896 in St. Paul, Minnesota - gest. 21.12.1940 in Hollywood), Amerikaans schrijver.

Fitzgerald, die als zoon uit een welgestelde koopmansfamilie in Minnesota opgroeide, studeerde eerst in Princeton (1914-'17), voor hij zich na een korte militaire diensttijd toelegde op het schrijven.

Lost generation
Zijn debuut, de roman 'This side of paradise' (1920), werd reeds een verrassend succes en stelde de auteur in staat financieel op eigen benen te staan.

Het boek vertelt het verhaal van Amory Blaine, die in zijn rusteloosheid, zijn verlangen naar erotische avonturen en zijn voortdurende melancholische pessimisme, het voelen en denken weerspiegelt van de van alle traditionele deugden en waarden afgesneden na-oorlogse generatie. fitzgerald werd door dit werk de belangrijkste schrijver van de 'lost generation', waartoe ook zijn vrienden ernest hemingway en william faulkner behoorden.

The great Gatsby (De grote Gatsby)
Met de in 1925 verschenen roman 'The Great Gatsby' bereikte Fitzgerald de top van zijn literaire werk. Het boek vertelt het verhaal van de welvarende alcoholsmokkelaar J. Gatsby. Hij probeert als gastheer van extravagante party's zijn vroegere verloofde Daisy, die voor zijn maatschappelijke opkomst begon met een rijke aristocraat getrouwd was, tevergeefs terug te winnen. In een franjeloze taal laat de schrijver de leegte zien die zich achter de ijdelheid van de hogere kringen verbergt en ook achter de prachtige coulisse van Gatsby's villa.

Ernstige crisis
In de daaropvolgende periode leefde Fritzgerald voornamelijk in Frankrijk en ruilde hij zijn bureau te vaak in voor de barkruk. Hij raakte in een ernstige crisis, doordat hij toegaf aan de nukken van zijn vrouw Zelda, een aan vermaak verslaafde zenuwzieke. pas in 1934 was hij weer in staat een nieuwe roman, 'Tender is the night', te presenteren, die echter door de kritiek en de lezers koel ontvangen werd.

Het verhaal gaat over de jonge, getalenteerde psychiater Dick Diver, die uit medelijden trouwt met een aan een psychisch trauma lijdende vrouw uit een rijke familie. Hierdoor begint zowel wat zijn beroep als wat zijn persoonlijkheid betreft, zijn ondergang. Dit boek is duidelijk in overeenstemming met het persoonlijke lot van de auteur.

Draaiboekschrijver
In de laatste jaren van zijn leven werkte Fitzgerald - alcoholist en met voortdurende schulden - als draaiboekschrijver in Hollywood.

Zijn laatste werk ('The last tycoon', 1940) bleef door de onverwachte dood van de auteur onvoltooid. Het boek beschrijft de opkomst van de in zijn tijd beroemde studiodirecteur Irwing Thalberg, die door toenemend succes en rijkdom zijn realiteitszin verliest.

Alle belangrijke werken van de auteur werden in de jaren zeventig als dure producties in Hollywood verfilmd.

Andere werken
'The beautiful and the damned' (1922)
'All the sad young man' (1926)
'The crack-up' (1936, autobiografisch werk)

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.