kunstbus
Dit artikel is 21-01-2022 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Frank Herbert

Amerikaans sciencefiction-schrijver, geboren 8 oktober 1920, overleden 11 februari 1986. Frank Herbert schreef een twintigtal romans en een veertigtal verhalen en is vooral bekend om zijn zesdelige epos Dune (Duin).

Na zijn opleiding aan de Washington universiteit in Seattle studeerde hij psychologie, ecologie en alternatieve energiebronnen. Hij was voornamelijk werkzaam als journalist en redacteur tot begin jaren zestig. Daarna heeft hij zich volledig op het schrijven van romans en verhalen gericht. Herbert is een van de belangrijkste sciencefiction-auteurs na 1950. Hij was getrouwd met Beverly Ann Stuart (3 kinderen), en daarvoor met Flora Parkinson.

Voor Duin heeft hij een Nebula Award (1965) en een Hugo Award (1966) ontvangen. Het verhaal sluit aan bij zijn interesse in de ecologie en de psychologie, vanwege de locatie en de uitwerking van de personages. In 1984 werd Duin een eerste maal verfilmd, geregisseerd door David Lynch met Kyle MacLachlan, Brad Dourif en Sting. Er werd een mini TV serie gemaakt (2001) over Duin en een tweede serie (2003) met als titel 'Kinderen van Duin'.

Na zijn overlijden zette zijn zoon Brian Herbert samen met Kevin J. Anderson de Dune-serie voort.

Samenvatting van het boek "Duin"
Het heelal rust op een politieke driepoot. Eén poot wordt gevormd door de Padishah Keizer Shaddam IV, die heerst over het bekende universum. Op de tweede plaats staat de Landsraad, een vereniging van Huizen, of edele families, die te vergelijken is met de middeleeuwse Rijksdag. De derde poot bestaat uit het Ruimtegilde, een organisatie die een monopolie heeft op interstellair ruimtetransport.

Voor de interstellaire ruimtevaart heeft het Gilde een zeer waardevolle grondstof nodig, specie of melange genoemd. De melange is een geestverruimende en levensverlengende stof die mensen in staat stelt visioenen te krijgen. Deze grondstof is echter zeer verslavend, en komt maar op één plek voor: de dorre, hete woestijnplaneet Arrakis, door de inheemse bewoners "Duin" genoemd.

Het winnen van deze grondstof is een hachelijke zaak vanwege de zware coriolisstormen,maar vooral vanwege de grote zandwormen. Kleine exemplaren zijn al 150 meter lang en twintig meter dik, en ze verslinden alles dat op hun pad komt.

De Keizer vreest de familie Atreides, waar het boek om draait. De hertog Leto Atreides wordt zeer populair in de Landsraad, en de Keizer is bang voor zijn invloed op de andere Grote Huizen. Daarom smeedt een complot tegen het Huis Atreides.

Al lange tijd is Arrakis een leen van de aartsvijand van Huis Atreides, het kwaadaardige Huis Harkonnen, dat de inheemse bewoners, de Vrijmans, wreed onderdrukt. De Keizer spreekt met baron Vladimir Harkonnen af de planeet tijdelijk aan de Atreides te geven. De Harkonnen zullen zich terugtrekken, en later samen met de gevreesde elite-troepen van de Keizer, de Sardaukar, vermomd in Harkonnenlivrei, Huis Atreides aanvallen. Het verraad slaagt en de Hertog wordt gedood, maar zijn concubine Vrouwe Jessica en zijn zoon Paul Atreides weten te ontkomen.

Jessica en Paul worden opgenomen in een stam van de inheemse bewoners, de Vrijmans. Paul weet het vertrouwen van de Vrijmans te winnen en krijgt een eigen Vrijmanse naam, "Muad'Dib", genoemd naar de woestijnmuis. Voor de vest waarin hij woont, krijgt hij zijn eigen bijnaam: "Usul", of "voet van de pilaar". Paul "Muad'Dib" Atreides traint Vrijmans om met een enorme snelheid te vechten. Meer en meer beginnen de Vrijmans Paul te zien als de Mahdi, de beloofde Messias die hen bevrijdt uit slavernij en hen zal voeren naar groene gronden. De Fedaykin, zoals Paul's elitetroepen worden genoemd, worden steeds sterker, en uiteindelijk besluit Paul de confrontatie aan te gaan.

Paul heeft met de Vrijmans een sterk wapen. Niemand weet zoveel van de woestijn als zij. Ze verbergen zich in grotten, kunnen vechten als de beste, en kunnen zelfs de zo gevreesde zandwormen berijden, iets wat niemand anders kan. Paul's Fedaykin blijven Harkonnense specie-oogsters aanvallen, en Huis Harkonnen wordt daar flink nerveus van. De productie stagneert, en de Keizer besluit persoonlijk orde op zaken te stellen met zijn eigen troepen, de Sardaukar. De Fedaykin weten een Sardaukar-soldaat gevangen te nemen, en Paul stuurt hem terug naar de Keizer met een zeer gewaagde boodschap: Als de Sardaukar zich nu niet onmiddellijk terugtrekken, zal Paul de specie vernietigen. Het Gilde, dat voor zijn monopoliepositie afhankelijk is van de specie, is bang, en weigert verdere troepen op Arrakis te laten landen.

Paul draagt nu zijn troepen op de hoofdstad Arrakeen aan te vallen. Als de Vrijmans op de rug van de zandwormen de hoofdstad aanvallen, is de verrassing compleet. De Harkonnen zijn verslagen, Paul heeft de planeet Arrakis terug, en dreigt de specieproductie te laten stoppen als de Keizer niet onmiddellijk zijn troon aan hem afstaat. De Keizer heeft geen keuze. Hij draagt de troon over en trekt zich terug.

De verdere geschiedenis van de familie Atreides en hun nakomelingen is te lezen in de boeken na Duin: Duin Messias, Kinderen van Duin, God-Keizer op Duin, Ketters van Duin en Duin Kapittel.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.