kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Frank Martinus Arion

Frank Martinus Arion (pseudoniem voor Frank Efraim Martinus) (Curaçao, 17 december 1936) is een Antilliaanse schrijver, dichter en taalwetenschapper.

Hij verhuisde in 1955 naar Nederland, waar hij aan het Instituut voor Neerlandistiek studeerde en later werkte. Sinds 1981 woont hij weer op Curaçao.

Hij werkte in Nederland, Suriname en op de Nederlandse Antillen en schreef in het Nederlands en het Papiaments. Arion werkte met recensies en reportages mee aan tal van kranten en weekbladen: Black Orpheus, De Groene Amsterdammer, Haagse Post, De Volkskrant e.a.

In 1973 verscheen zijn eerste roman, Dubbelspel, waarvoor hij de Van der Hoogtprijs kreeg.
Arions werk bestaat uit poëzie, essays, verhalen en romans. Voor Arion is de primaire functie van literatuur: de lezer kritische kennis verschaffen van de werkelijkheid. Dubbelspel, zijn debuutroman uit 1973, heeft dan ook de koloniale verhouding tussen Nederland en de Antillen als basis. In Dubbelspel vertegenwoordigen de hoofdpersonen de lagere klassen uit de Antilliaanse bevolking. In de loop van het verhaal wordt winnen of verliezen een zaak van leven en dood, gesymboliseerd door het dominospel dat de personages spelen. Het einde weerspiegelt de toekomstvisie van de auteur: de winnaars - een idealistisch liefdespaar - gaan zich wijden aan de sociale en politieke verbetering van hun eiland Curaçao.

In de drie decennia na zijn debuut publiceerde Arion drie romans: Afscheid van de koningin (1975), Nobele wilden (1978) en De laatste vrijheid (1995). Alle drie worden ze gekenmerkt door een sociaal en politiek engagement, dat met de jaren actueel is gebleven. Het verband tussen de gijzelingen en kapingen in de jaren zeventig en nu is snel gelegd. Arion toont zich een gedreven en meeslepend verteller, die zich expliciet uitspreekt tegen zaken als racisme, onderdrukking en globalisering. De vrijheid waarnaar hij zoekt moet worden veroverd op politiek, economisch, cultureel en persoonlijk gebied.

In 2001 verscheen de verhalenbundel De eeuwige hond, en in het voorjaar van 2006 keerde Arion terug met De deserteurs, een roman over een buitengewone vriendschap tussen vier mannen met geheel andere achtergronden die in het Amerika van de achttiende eeuw ten strijde trekken tegen de slavernij

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 58.