kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Frederic Bastet

Nederlands archeoloog, classicus, letterkundige, dichter en prozaïst. F.L. Bastet is op 20 september 1926 te Haarlem geboren.

de kennismaking met het oeuvre van Couperus vond plaats in de hongerwinter. Ondergedoken vanwege de Arbeitseinsatz las Bastet de hele Couperus en Homerus.

Studeerde klassieke letteren en archeologie in Leiden. Promoveerde cum laude op het proefschrift De datum van het grote hypogaeum bij Porta Maggiore te Rome in 1958.

In 1959 had hij al novellen gepubliceerd in De aardbeving en in 1960 poëzie in Gedichten.

Nog voor zijn hoogleraarstijd verschenen de roman Lava (1963) en gedichten in Arion op de dolfijn (1964).

Bastet was van 1966 tot 1976 als hoogleraar Klassieke Archeologie verbonden aan de Universiteit van Leiden en daarna actief als conservator van de klassieke afdeling van het Rijksmuseum van Oudheden in de Sleutelstad. Een functie waarin hij tijd vond om ook weer literair werk te kunnen verrichten.

In 1977 had hij een uitgave van Couperus' correspondentie met zijn uitgever Veen verzorgd. Bastet publiceerde een groot aantal essays in De Revisor en in Maatstaf.

Een zuil in de mist (1980)
Bastet ontwikkelde zich vooral als classicus-literator en Couperuskenner. Zo schreef hij over Couperus de monografie Een zuil in de mist. Van en over Couperus (1980), in 1981 bekroond met de Literaire Witte-prijs. Daarop volgden tal van door hem geschreven nawoorden bij heruitgaven van werk van Couperus.

poëzie (Catacomben, 1980)

In 1982 werd Bastet benoemd tot officier in de orde van Oranje Nassau.

In 1983 verschenen zijn opstellen in Naar paleizen uit het slik. Wandelingen door de antieke wereld.

Bastet werd vooral bekend met zijn vijfdelige reeks kunsthistorische beschouwingen 'Wandelingen door de antieke wereld' - en zijn in 1987 verschenen biografie van Louis Couperus.

1988: G.H. 's-Gravesande-prijs
bekroond werk: Louis Couperus

Zijn roman Funerailles (1993) bevat als basismetafoor voor het levensavontuur de reis van Odysseus.

Helse liefde (1997)
biografische documentaire over Chopin, Liszt en George Sand.

De kat uit de boom (1998)
autobiografisch verhaal over de deportatie van zijn broer.

Couperus vercierd (2000)
De schele hertogin (2000) (roman)
De gefingeerde memoires van Marie-Caroline de Berry (1798-1870), een spilzieke, zotte, aanbiddelijke prinses.

Al die verloren paradijzen... (2001)

Frédéric Bastet wint P.C. Hooft-prijs 2005
De P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde gaat in 2005 naar Frédéric Bastet (78). De jaarlijkse oeuvreprijs is deze keer gewijd aan het essay. De prijs, waaraan een bedrag van 60.000 euro is verbonden wordt de laureaat op 20 mei 2005, een dag voor de sterfdag van de naamgever van de prijs, de dichter P.C. Hooft (1581 - 1647), uitgereikt in het Letterkundig Museum in Den Haag.
De jury vindt dat Bastet 'het genre van het essay heeft verrijkt en getransformeerd. Door geruisloos terug te treden, is hij een meester van de evocatie. Hij is de auteur van een buitengewoon oeuvre zonder enig effectbejag, maar met een onweerstaanbare uitwerking: een prachtige weergave van het antieke Europa'. In een reactie in NRC Handelsblad verklaarde Bastet dat de prijs 'totaal onverwachts' was gekomen en dat hij zich erover verbaasde dat hij was toegekend voor zijn essays. 'Het laatste boek met Wandelingen is al vele jaren geleden.' Hij noemde de P.C. Hooft-prijs een mooie afsluiting van zijn schrijven. 'Ik ben mijn hele leven bezig geweest, maar ik ben 78 en heb het schrijverschap afgesloten. Kan ook niet met moderne computer en dat soort gedonder omgaan. Het schrijven laat ik aan de jongeren.'
De prijs is toegekend op voordracht van een jury bestaande uit de hoogleraren Frida Balk - Smit Duyzentkunst (voorzitter), Trudy Dehue en Marita Mathijsen, alsmede Léon Hanssen (Ter Braak-biograaf) en columnist Hans Ree. Recente eerdere laureaten in het genre essay waren Sem Dresden (2002), Arthur Lehning (1999), K. Schippers (1996) en Gerrit Komrij (1993).

Bastets literaire werk wordt gekenmerkt door zijn wetenschappelijke carrière. Zijn dubbele specialisatie, de klassieke oudheid en de archeologie, spelen steeds een rol zowel in zijn proza als in zijn gedichten. De door hem bewonderde Romeinse dichter Horatius heeft zijn poëzie duidelijk beïnvloed.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 811.