kunstbus

Ben jij de slimste mens? Test je kennisniveau op YaGooBle.com.

Frederic Mistral

Frans schrijver, geboren 8 september 1830 – overleden 25 maart 1914.

Frédéric Mistral was Nobelprijswinnaar literatuur in 1904.

Mistral werd geboren in Maillane, een dorp gelegen ten noorden van de stad Arles in zuid-Frankrijk. Hij is misschien wel de bekendste auteur van de moderne Occitaanse letterkunde. Hij schreef zijn werk in het Provençaals, een Occitaans dialect.

In 1854 behoorde hij tot de oprichters, van de "Félibrige", een vereniging van schrijvers en dichters met als doel de bevordering van de Provençaalse taal (d.w.z. de Provençaalse variant van het Occitaans, de langue d'oc) en culturele identiteit. Ook een van zijn vrienden, Alphonse Daudet, (geboren te Nîmes in 1840), trad toe tot dit genootschap.

In 1859 verschijnt het lange gedicht Mireio (Mireille) waar hij vele jaren aan heeft gewerkt. De opera "Mireille" van Charles Gounod is gebaseerd op Mireio.

Later verschijnen de dichtbundels:
. Calendau (1867)
. Lis isclo d'or (De gouden eilanden, 1875)
. Nerto (1885)
. La Rèina Jano (1890)
. Lou pouémo dóu Rose (Het lied van de Rhone, 1897)

Hij werkte ook vele jaren aan een woordenboek van het Provençaals van de Rhône-vallei: Lou tresor dou Félibrige" (1878).

In 1899 sticht hij te Arles het "Musée Arlaten", dat aan de Provençaalse geschiedenis en folklore is gewijd.

In 1904 krijgt hij de Nobelprijs voor de literatuur "Voor zijn poëtisch werk en zijn bijdragen aan de Provencaalse taalkunde", samen met de Spaanse toneelschrijver José Echegaray Y Eizaguirre. Mistral besteedde dit geld aan het ethnografische museum in Arles.

Mistral gaf de Provençalen een gevoel van eigenwaarde terug en wordt nog steeds door velen geëerd als een soort 'Vader de Vaderlands' met de vernoeming naar hem van straten en scholen en door middel van plaquettes en beelden.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Frederic_Mistral
Test je competentie op YaGooBle.com.

Pageviews vandaag: 509.