kunstbus
Dit artikel is 02-04-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Geert MakNederlands jurist, journalist en auteur, geboren 4 december 1946

Zijn interesses richten zich vooral op geschiedenis, Amsterdam, politiek, religie, jeugdcultuur en migrantenproblematiek. Geert Mak is een talentvolle verteller. Geert Mak weet de Nederlandse geschiedenis en de sociale gebeurtenissen van zijn tijd, los te maken van de statische feiten en te verpakken in meeslepende, ontroerende, spannende boeken waarmee hij de geschiedenis en het sociale bewustzijn bij het volk naar binnensmokkelt.

Biografie
Geert Ludzer Mak werd geboren op 4 december 1946 in Vlaardingen en groeide op als nakomertje van een gereformeerd predikant in Hardegarijp, Friesland. Zijn vader was predikant in Friesland en woonde ook een tijd op Sumatra. Zijn vader werkte aan de Birmaspoorlijn, zijn moeders en zusters kwamen in een Jappenkamp terecht.
Hij volgde het Gereformeerd Gymnasium te Leeuwarden en studeerde vanaf 1966 staatsrecht en rechtssociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij studeerde af in 1972 en doceerde daarna korte tijd staatsrecht en vreemdelingenrecht aan de Universiteit van Utrecht, maar koos vanaf 1975 voor de journalistiek.

Van 1975 tot 1985 was hij redacteur van de Groene Amsterdammer. Later werkte hij voor NRC-Handelsblad en de buitenlandredactie van VPRO radio.

In de jaren '80 werkte hij als fractiemedewerker bij de Pacifistisch Socialistische Partij. In de jaren negentig werd hij fulltime schrijver.

In zijn debuutboek De engel van Amsterdam (1992) beschrijft hij de sociale structuur van de hoofdstad. Dit boek wordt door veel critici beschouwd als voorbeeld van literaire non-fictie.

In Een kleine geschiedenis van Amsterdam (1995) wordt de mentaliteitsgeschiedenis in kaart gebracht door middel van een journalistieke reis door de tijd. In 1996 werd dit boek genomineerd voor de Gouden Uil.

In Hoe God verdween uit Jorwerd (1996), beschrijft Geert Mak aan de hand van een dorpsgemeenschap hoe tussen 1945 en 1995 in Nederland alles veranderde. Hij dook langdurig onder in de kleine Friese gemeenschap en schreef de literaire docu-soap. Het dorp werd vervolgens overspoeld door dagjesmensen. Voor dit boek kreeg Mak de Henriëtte Roland Holstprijs 1999.

Het stadspaleis beschrijft de geschiedenis van het Paleis op de Dam.

Vervolgens werd Geert Mak gevraagd het boekenweek-essay van 1998 te schrijven (Het ontsnapte land).

1999 - Roland Holst-prijs voor Hoe God verdween uit Jorwerd

In 1999 verscheen zijn eigen familiekroniek: 'De eeuw van mijn vader', een biografie van Nederland in de twintigste eeuw in de vorm van zijn familiegeschiedenis, waarvoor hij de Trouw publieksprijs voor het Nederlandse Boek 2000 en de Bol.com Literatuur-prijs won.
De eeuw van mijn vader is niet zomaar een familiegeschiedenis over de twintigste eeuw. De grote geschiedenis is constant aanwezig, soms op de voorgrond, soms op de achtergrond. Veel aandacht in het boek wordt besteedt aan de belevenissen van de familie in Nederlands-Indië tussen 1928 en 1945. De vader van Geert Mak (1946) werkte aan de Birmaspoorlijn, zijn moeders en zusters kwamen in een Jappenkamp terecht. Ook aandacht voor de naoorlogse periode.

Lopen met Van Lennep (2000)
Lopen met Van Lennep verscheen naar aanleiding van de televisieserie 'De zomer van 1823' waarin Geert Mak met regisseur Theo Uittenbogaard in de zomer van 2000 de voetreis maakt die de vrienden Jacob van Lennep en Dirk van Hogendorp in de zomer van 1823 maakten. - Geert Mak de Wibaut-leerstoel voor grootstedelijke problematiek aan de Amsterdamse Universiteit.

2004 - NS Publieksprijs voor het Nederlandse Boek voor 'In Europa'
Voor zijn boek In Europa (2004) bezocht hij steden en plaatsen waar zich belangrijke historische gebeurtenissen hebben afgespeeld. Hij laat de lezers zien wat hij heeft gezien, denken wat hij heeft gedacht en verkent Europa met de meest uiteenlopende feiten, verhalen en anekdoten. Voor In Europa ontving hij de NS Publieksprijs voor het Nederlandse Boek 2004.
Voor zijn nieuwste boek In Europa was Geert Mak vier jaar lang regelmatig op reis. Onderweg tekende hij de boeiende en vaak schrijnende of ontroerende verhalen op van vele vooraanstaande Europeanen, onder wie de kleinzoon van keizer Wilhelm II, de voormalige Duitse president Von Weiszäcker en de Hongaarse schrijver György Konrád, maar ook van tientallen soldaten, huisvrouwen, helden en ploeteraars. Hij wilde achterhalen wat de twintigste eeuw voor Europa heeft opgeleverd. Zijn reisverslag vertelt over alles wat het Europa dat nu in de steigers staat, verdeelt en verenigt.
Op 1 mei 2004 wordt de Europese Unie uitgebreid met 10 kandidaat-lidstaten. Volgens Mak wordt het tijd dat we eens goed met elkaar kennismaken, dat we ons oprecht verdiepen in elkaars cultuur en geschiedenis. En belangrijker nog: dat we elkaar vertellen over onze verschillende karakters en gebruiken. Die verschillen zijn enorm; de individuele historische ervaringen van de Europeanen lopen sterk uiteen. Een gevoel van eenheid binnen Europa kan alleen ontstaan door gemeenschappelijke ervaringen en daarom heeft Geert Mak de twintigste eeuw als uitgangspunt voor zijn boek genomen.
Na zijn reis ziet Geert Mak Europa niet meer als een netwerk van losse naties, maar verwacht dat er langzamerhand één grote vervlechting van bedrijven, steden en mensen zal ontstaan. Het wordt de komende tien jaar heel spannend. Ontstaat er iets als een politieke eenheid of blijft het hangen in een vrijhandelszone met een verguld randje? Kan Europa uitgroeien tot een superland?


Eind september 2004 ontvangt hij een eredoctoraat van de Open Universiteit Nederland. Geert Mak krijgt de onderscheiding voor zijn belangrijke en originele bijdrage aan de geschiedschrijving. Volgens de universiteit maakt Mak geschiedenis voor een breed publiek toegankelijk.

2007 - De brug: Geert Mak is de auteur van het Boekenweekgeschenk 2007.

Televisie
In november 2007 startte een 35-delige verfilming van het boek In Europa op de VPRO. De reeks gaat over de geschiedenis van Europa in de 20e eeuw. Dit wordt in beeld gebracht door belangrijke locaties in die geschiedenis in beeld te brengen zoals ze er toen en nu uitzien.

2008 - Leipziger Buchpreis zur Europaïscher Verständigung voor In Europa

Franse onderscheiding voor Geert Mak
De Franse regering heeft Geert Mak benoemd tot Ridder in het Légion d'Honneur, aldus uitgeverij Atlas dinsdag.
De Nederlandse schrijver krijgt de erkenning voor ''zijn persoonlijke verdiensten, zijn schrijftalent en de bijdrage die hij met In Europa heeft geleverd aan het Europese project''. Maks boek In Europa is in negen talen uitgebracht. Vertalingen in het Turks, Tsjechisch, Kroatisch, Chinees, Koreaans en Japans volgen nog. De auteur neemt de onderscheiding 23 april op de Franse ambassade in ontvangst.

. Geert Mak is mede-oprichter en redacteur van het tijdschrift voor literaire non-fictie Atlas uitgeverijatlas.nl).

Websites:
. www.geertmak.nl
. boeken.vpro.nl
. www.vpro.nl/programma/zomergasten
. www.vn.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 560.