kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Gerard-Walschapprijs

Gerard Walschapprijs of Seghers Literatuurprijs

Naar aanleiding van de viering van de honderdste verjaardag van de geboorte van auteur en Londerzeels ereburger Gerard Walschap, schreef de gemeente Londerzeel in 1998 een literatuurprijs uit voor verhalend proza. De prijs bedraagt € 7.500 en is bedoeld om waardevol werk van hoofdzakelijk jonge auteurs in het licht te stellen. De prijs wordt om de twee jaar toegekend aan een oorspronkelijk in het Nederlands geschreven roman of verhalenbundel die in Nederland of Vlaanderen door een erkende uitgeverij wordt uitgegeven.

De officiële naam van de Literatuurprijs Gerard Walschap is 'Seghers-Literatuurprijs Gerard Walschap-Londerzeel'. Het werd in 1998 in het leven geroepen door de gemeente Londerzeel in samenwerking met de Seghers Better Technology Group.

De eerste uitreiking had plaats op 31 oktober 1999 op de Boekenbeurs in Antwerpen. De winnaar was Erwin Mortier met zijn debuutroman "Marcel". Bij de tweede uitreiking op 4 oktober 2001 werd "Werk" van Josse De Pauw bekroond. Winnaar bij de derde editie in 2003 werd Ilja Leonard Pfeijffer met het werk "Rupert - een bekentenis". In 2005 ging de prijs naar Tom Naegels voor zijn derde roman "Los"

In oktober 2007 wordt voor de vijfde keer een literatuurprijs uitgereikt. De genomineerden zijn Désanne van Brederode met Hart in hart (Querido), Yves Petry (De achterblijver), Peter Delpeut (Het vergeten seizoen), Hans den Hartog Jager met Maltus, Vincent Overeem (Novembermeisjes), Joyce Roodnat (Sterrenschot), Chika Unigwe (De feniks) en Christiaan Weijts (Art. 285b).

Website: www.londerzeel.be


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.