kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Gilles Leroy

Franse auteur, geboren 28 december 1958 in Bagneux (Hauts-de-Seine).

In het begin van zijn carrière deed Leroy ook aan journalistiek maar sinds 1990 schreef hij enkel nog literataire werken. De schrijver brak door met zijn eerste roman, "Habibi" uit 1987.

Alabama Song
"Alabama Song" is de twaalfde roman van de Parijse auteur. "Alabama Song" is een fictieve autobiografie van Zelda Fitzgerald aan de hand van Leroy. De 48-jarige auteur vermengt in "Alabama Song" biografische en fictieve elementen uit het leven van de Amerikaanse tot een geheel.
Zelda Fitzgerald werd in 1900 geboren, in 1920 trouwde ze met schrijver Francis Scott Fitzgerald. De trouwdatum is het startschot van het boek. Het echtpaar Fitzgerald was het glamourpaar uit de jaren twintig, de "Jazz Age". Francis Scott Fitzgerald schreef in de jaren twintig zijn meesterwerk, "The Great Gatsby".
In 'Alabama Song' beschrijft Leroy de wilde feesten in de rumoerige jaren twintig in Amerika, de explosieve relatie tussen Zelda en Fitzgerald, en haar jarenlange strijd tegen psychische ziektes.

2007 Gilles Leroy wint Prix Goncourt met 'Alabama Song'
De Franse auteur Gilles Leroy heeft de Prix Goncourt 2007 gewonnen met zijn boek "Alabama Song". Dat maakte de jury van de meest prestigieuze Franse literatuurprijs maandag bekend. Het boek brengt het verhaal van Zelda Fitzgerald, de echtgenote van de Amerikaanse schrijver Francis Scott Fitzgerald.
Leroy won het pleit in de veertiende stemronde. De jury verkoos met vier stemmen tegen twee zijn werk boven "A l'abri de rien" van Olivier Adam.

"Alabama Song" was ook genomineerd voor de drie overige grote prijzen in de Franse literatuur: de Renaudot, de Femina en de Medicis. Gelijktijdig met de Goncourt werd ook de winnaar van de Renaudot prijs bekend gemaakt. Die ging naar Daniel Penac met "Chagrin d'école".
In 2006 ging de prestigieuze Prix Goncourt naar de Amerikaanse schrijver Jonathan Littell voor "les Bienveillantes", een boek dat hij in het Frans schreef. Aan de Prix Goncourt is een geldprijs verbonden van 10 euro, maar het commercieel belang van de onderscheiding is niet te overschatten. De prijs jaagt de verkoopcijfers van het boek de hoogte in.

Een greep uit de bibliografie:
1987 : Habibi, roman
1990 : Maman est morte
1991 : Les Derniers seront les premiers, nouvelles, (Prix Nanterre de la nouvelle)
1992 : Madame X, roman
1994 : Les Jardins publics, roman
1996 : Les Maîtres du monde, roman
1998 : Machines à sous, roman, (Prix Valery Larbaud)
2000 : Soleil noir, roman
2002 : L'Amant russe, roman
2004 : Grandir, roman, (Prix Millepages, Prix Cabourg)
2005 : Champsecret, roman
2007 : Alabama song, roman, Prix Goncourt 2007

2005 - Chevalier des Arts et des Lettres.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.