kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Gothic-literatuur

Gothic (Novel) is een literair genre wat staat voor "het donkere, mysterieuze, bovennatuurlijke".

Eind 18e en in de 19e eeuw was er een literaire stroming in de Angelsakische landen welke "Gothic literature" wordt genoemd. Later wordt ook wel gesproken van gothic horror. De horror is hieruit voortgekomen.

Bekende "Gothic novels" vertaald in het Nederlands zijn Mary Shelley's Frankenstein, Bram Stokers Dracula en werken van Edgar Allan Poe en Ernst Theodor Amadeus Hoffmann. Overigens worden deze werken binnen de Angelsakische cultuur beschouwd als uit de nadagen van de Gothic novel. Oudere verhalen zijn echter niet zo bekend binnen het Nederlandse taalgebied.

Het is de Gothic literatuur die ook de naam gegeven heeft aan de Gothic muziek. Dit omdat de eerste Gothicgroepen geïnspireerd werden door de oude horrorfilms die gebaseerd waren op Gothic novels. Een mooi voorbeeld hiervan is het nummer Bela Lugosi's Dead van Bauhaus dat gaat over Dracula. Niet alleen in de muziek maar ook de Gothic subcultuur werd beïnvloed.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Gothic_(literatuur).


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 43.