kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Graham Greene

Graham greene (geb. 2.10.1904 in Berkhamstead - gest. 3.4.1991 in Vevey, Zwitserland), Engels auteur.
Greene studeerde in Oxford en was aansluitend als journalist werkzaam. Hij schreef o.a. voor de 'Times'. Gedurende de Tweede Wereldoorlog werkte hij als geheim agent voor het Foreign Office.

De derde man
Greenes bekendste werk is de roman 'The Third Man' ('De derde man', 1950), die door Carol Reed met orson welles in de hoofdrol werd verfilmd. De protagonist Martis, schepper van pretentieloze westerns, komt in het naoorlogse Wenen terecht dat door de zegevierende mogendheden bezet is, om zijn vriend Harry Lime te ontmoeten. Als hij te weten komt dat zijn voormalige schoolvriend bij een mysterieuze moord om het leven gekomen is en dat desondanks niet wil geloven, gaat hij op zoek naar de derde man die als getuige bij het verkeersongeluk gezien werd. Uiteindelijk blijkt dat Lime zelf die derde man is en door de voorgewende dood aan de politie, die hem wegens zijn vuile handel in penicilline zoekt, wist te ontkomen.

Greene maakt met dit verhaal de broosheid van vriendschap, vertrouwen en menselijke waarden duidelijk.

Katholicisme
Door zijn bekering tot het katholicisme (1934) houdt greene zich in zijn werken voornamelijk met religieuze kwesties bezig en met morele en ethische waardebegrippen: 'The power and the glory' (1940), 'The heart of the matter' (1948).

Andere werken
'The quiet American' (1956)
'The honorary consul' (1973)

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 672.