kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Grant Wood

Geboren Anamosa, Iowa 13 februari 1891, overleden Iowa City, 12 februari 1942
Amerikaans schilder

Met zijn landschappen en nauwkeurige portretten van boeren en gewone mensen uit het Midden-Westen van de Verenigde Staten, behoort Grant Wood tot de belangrijkste vertegenwoordigers van het Amerikaanse realisme en regionalisme.

De eerste jaren van zijn leven bracht hij door op de boerderij van zijn vader, waar hij al jong tekeningen maakte. Toen zijn vader overleed in 1901, verhuisde de familie naar Cedar Rapids.

Op de middelbare school werkte Wood aan allerlei projecten, zoals het ontwerpen van decors voor de toneelstukken op school en het tekenen voor de schoolkrant en het jaarboek van de school. Hij studeerde af in 1910.American Gothic

Wood studeerde in 1910/1911 een jaar lang aan de Minneapolis School of Design and Handcraft. Daarna keerde hij terug naar Cedar Rapids om les te geven.

Van 1913 tot 1916 volgde Wood avondlessen aan het Art Institute of Chicago. Vanaf 1913 werkte hij als vormgever en van 1914-16 werkte hij in de zilverwinkel van C. Haga in Chicago. In 1916 ging hij full-time studeren voor fresco-schilder aan het Art Institute. In deze tijd werden Amerikaanse kunststudenten vaak aangemoedigd om de stijl van de grote 19de eeuwse Franse impressionisten te bestuderen en in deze stijl te schilderen.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog diende hij in Washington D.C., waar hij kleimodellen maakte van de veldposities voor de kanonnen en camouflage schilderde op tanks en kanonnen. Wood ging les geven aan de middelbare school in Cedar Rapids.

Tussen 1920 en 1928 reisde hij verschillende malen naar Europa. In 1920 reisde Wood naar Parijs om schilders als Pierre Bonnard, Alfred Sisley en Camille Pissarro te bestuderen. In 1923/24 bezocht hij de Académie Julian in Parijs en in 1926 exposeerde hij in de Galerie Carmine in Parijs. Zijn Parijse schilderijen waren impressionistisch.

Tijdens de zomer van 1925 teruggekeerd in Cedar Rapids maakte hij schilderijen van arbeiders aan een melkinstallatie en verwerkingsfabriek in Cedar Rapids. Zijn schilderijen begonnen te verkopen en hij kon het doceren opgeven. Om zijn inkomen aan te vullen ontwierp hij interieurs voor huizen.

In 1927 kreeg Wood een opdracht voor een glas-in-lood raam ter herdenking aan de veteranen van de W.O. I, dat geïnstalleerd zou worden in het gemeentehuis van Cedar Rapids. Om de glas-in-lood techniek te leren ging hij in 1928 naar München. Hier bewonderde hij het werk van de 15de eeuwse Vlaamse en Duitse primitieve schilders en begon in lineaire meer primitieve stijl te werken.
Hij besloot de onderwerpen die hij kende en waar hij van hield te schilderen, daarbij gebruik makend van de ideeën van de oude Europes meesters zoals Jan van Eyck. Hij realiseerde zich dat afbeeldingen van de mensen en plaatsen die hij kende uit zijn jeugd net zo mooi en belangrijk waren als alles wat hij in Europa had gezien. Hij maakte portretten van zijn moeder en lokale mensen uit Iowa.

Hij richtte de Little Gallery in Cedar Rapids op.

Grant Wood's schilderij American Gothic veroorzaakte een sensatie, toen het in 1930 geëxposeerd werd. Het is een van bekendste iconen uit de Amerikaanse kunst geworden. Het schilderij werd voor het eerst in de Art Institute of Chicago geëxposeerd en hangt daar nog steeds. Het schilderij wordt in de huidige popcultuur vaak geparodieerd en blijft een van de belangrijkste voorbeelden van Amerikaans regionalisme.

Andere werken Victorian Survival (1931), Daughters of Revolution (1932)

In 1932 was Grant Wood mede-oprichter van de Stone City Art Colony and School in Iowa. Hij was directeur van de WPA (Works Progress Administration) kunst projecten in Iowa en van 1934-41 doceerde Wood schilderen aan de universiteit van Iowa, in Ames. Hij ontwierp en creëerde een serie fresco's aan de universiteit van Iowa in Ames en op andere plaatsen.

Grant Wood stierf op 12 februari 1942 in Iowa City als een van de belangrijkse regionalisten, een groep schilders die in de dertiger jaren een verscheidenheid aan naturalistische stijlen gebruikte voor een onderwerp dat duidelijk Amerikaans wasvan inhoud.

websites: www.crma.org, www.mtmercy.edu, www.artic.edu

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 154.