kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Guy de Maupassant, Franse schrijver, geboren in 1850 op het Chateau de Miromesnil in Normandie bij Dieppe, gestorven in een inrichting in Parijs in 1893

Guy de Maupassant wordt als een van de grote schrijvers van de 19e eeuw beschouwd. Zijn voorbeeld en leidsman was Gustave Flaubert. Zijn gehele oeuvre, omvattende zes romans, meer dan driehonderd novellen en korte verhalen, honderden kronieken en enkele toneelstukken en gedichten, is verschenen in een periode van tien jaar.

In zijn novellen worden gebeurtenissen beschreven uit het leven van boeren, kooplieden en kantoorbedienden, kortom van de kleine burgerij. Zijn romans daarentegen spelen meestal in het milieu van de gegoede bourgeoisie. Maar overal komt men de hebzucht, de domheid, de ijdelheid van de mens tegen. Daarnaast zijn er een aantal novellen, zoals Le Horla, waarin hij met zijn beschrijvingen van de waanzin op zijn eigen hallucinaties vooruit lijkt te lopen. Zijn werk getuigt van pessimisme, maar vaak ook van medelijden en altijd van een groot inlevingsvermogen. De.stijl is bijzonder helder en direct. Zijn werk wordt ingedeeld bij de Franse Literaire stroming: Het Naturalisme.

Grondlegger van de naturalistische stroming in de letterkunde is de Franse auteur Émile Zola (1840-1902). In zijn reeks romans met de overkoepelende titel 'Les Rougon-Macquart' wil hij aantonen dat het milieu en de erfelijke aanleg een beslissende rol spelen in het leven van een mens.

Guy de Maupassant is geboren in kasteel Miromesnil bij Dieppe, maar heel waarschijnlijk was dat zijn ouders dit kasteel alleen maar eventjes bij zijn geboorte hebben gehuurd, omdat dat mooier zou staan op zijn geboorteakte, dan een geboorte in het vissersdrop Fécamp.

Een paar jaar na zijn geboorte scheidden zijn ouders en verhuist Guy met zijn moeder naar Etretat. Hier groeit hij op tussen de zeemanskinderen. Hij leert tijdens zijn jeugd veel over het harde leven van Normandië.

Guy gaat in Yvetot naar school en dan later in Rouen, waar hij bekend wordt als dichter. Hierna gaat hij een rechtenstudie in Parijs volgen.

Hij moet zijn rechtenstudie onderbreken. Hij moet namelijk in 1870 in dienst van het leger in Rouen. Hij maakte de oorlog dus van heel dichtbij mee.

Na de oorlog gaat hij werken op het ministerie. Naast deze baan schrijft hij ook gedichten, die hij aan een goede vriend van zijn moeder laat lezen. Deze man is zelf een bekende schrijver en heet Gustave Flaubert. Hij leidt verder een onstuimig leven met veel plezier en ook bezoekt hij regelmatig prostituees.

Het begin van de literaire carrière van Maupassant valt in 1880, bij het verschijnen van de novelle Boule de suif, die door Flaubert als een meesterwerk wordt beschouwd.

La maison Tellier (1881 verhalen).
Mademoiselle Fifi (1882 verhalen).
Contes de la bcasse (1883 verhalen).
Une vie (1883 roman).
Miss Harriet (1884 verhalen).
Yvette (1885 verhalen).

Bel-Ami (1885 roman).
Mont-Oriol (1887 roman).
Pierre et Jean (1888 roman).
Fort comme la mort (1888 roman).
Notre coeur (1890 roman).

In 1890 gaat zijn gezondheid sterk achteruit. Hij lijdt aan syfilis, beginnende krankzinnigheid met hallucinaties, angstaanvallen en een algeheel lichamelijk verval.

In 1891 doet hij een zelfmoordpoging, waarna hij, tot zijn dood in 1893 op 43-jarige leeftijd, in een inrichting in Parijs wordt opgenomen.

Zie ook 'Ik wil geen smaak hebben', De Groene


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.