kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

H.J.A. Hofland

H.J.A. (Henk) HoflandNederlandse journalist en columnist, geboren 1927 in Rotterdam.

Hendrik Jan Anton (Henk) Hofland kwam na een studie aan Nijenrode in 1953 in dienst bij het Algemeen Handelsblad (tegenwoordig: NRC Handelsblad). Later maakte hij tot 1972 deel uit van de hoofdredactie van die krant. In 1972 verscheen ook zijn boek Tegels lichten.

Na de fusie met de Nieuwe Rotterdamse Courant mocht Hofland zich gaan bezighouden met het berichten over televisie. In plaats daarvan bouwde hij als freelancer voor diverse media een reputatie van respectabel politiek commentator op. De ex-communist Hofland betoont zich in zijn stukken een man van het politieke midden maar bovenal een einzelgänger.

Hij is columnist van De Groene Amsterdammer. Ook in de cultuurbijlage van de NRC heeft hij zijn bijdragen. Bovendien schrijft hij in deze krant elke zaterdag onder het pseudoniem S. Montag. Hofland schreef een aantal romans en bundelde vele van zijn columns en artikelen.

In 1996 ontving hij de Gouden Ganzeveer, in 1999 werd hij door collega's uitgeroepen tot journalist van de twintigste eeuw en in 2001 kreeg hij een eredoctoraat aan de Universiteit van Maastricht.

Ter ere van de vijfenzeventigste verjaardag van H.J.A. Hofland verscheen in 2002 'Op zoek naar de pool': een keuze uit de vele essays, columns, maar ook heuse uitvindingen en werktekeningen voor bouwwerken van Neerlands 'Journalist van de eeuw'.

Websites: boeken.vpro.nl, www.dbnl.org

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 871.