kunstbus
Dit artikel is 17-08-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hanco Kolk

Als je Hanco Kolk, geboren op 11 maart 1957 in Den Helder, mag geloven, bestaat zijn wereld al van jongs af aan uit boekjes, muziek en films. Hanco Kolk was 17 toen hij met enkele vrienden zijn eerste stripmagazine 'Omelet' uitbracht om zijn strips te kunnen publiceren.

Hanco Kolk startte zijn stripcarrière ongeveer gelijktijdig met zijn collega Peter de Wit (1958). Beiden waren actief als striptekenaar voor het blad Eppo waarvoor Hanco de strip 'Gilles de Geus' ontwikkelde en Peter strips als 'Stampede' (een humoristische cowboystrip) en 'De Familie Fortuin' (een asociale familie die de buurt onveilig maakt) voor zijn rekening nam.

Binnen de stal van tekenaars van Eppo vormden Kolk en De Wit, samen met Willem Plijnaar, Jan van Die en Uco Egmond, wat Martin Lodewijk 'de Stripmaffia' noemde. Nog vol idealen waren ze van plan om van Eppo het blad der bladen te maken en daartoe belegden ze vergaderingen en smeedden plannen waaruit bijvoorbeeld themanummers voortsproten.

Begin jaren tachtig heeft Hanco Kolk ook samen met Gerard Leever aan twee stripprojekten gewerkt, namelijk 'Ernst Vrolijk' en 'De Vloek van Bangebroek'.

Vanaf 1984 bundelden Peter De Wit enHanco Kolk hun krachten om de strip Gilles tot een volgend niveau te brengen. Peter nam het scenario op zich en Hanco hield zich bezig met het tekenwerk. De strip werd immens populair onder de lezers en in de volksmond werd Gilles al 'de Nederlandse Asterix' genoemd. Het eerste Gilles de Geus album verscheen in 1985.

De samenwerking tussen de twee beviel zo goed dat ze meerdere projekten samen gingen doen. Zo maakten ze de fotostrip 'Mannetje & Mannetje', presenteerden ze eind jaren tachtig de Teleac-cursus 'Strip- en Cartoontekenen' en maken ze vanaf 2001 de krantestrip 'S1NGLE' (Parool en Algemeen Dagblad), waarbij Peter de teksten schrijft en Hanco tekent.

Kolk schreef ook scenario's en tekende 'Inspecteur Netjes' voor Sjors en Sjimmie/Sjosji en kwam in 1992 met zijn nieuwe strip 'Meccano', waarvan tot op heden drie delen zijn verschenen. In deze strip zijn de beginselen terug te vinden voor de strakke lijnvoering van 'S1NGLE'.

Ontving in 1992 (Gilles de Geus 6) + 1993 (Meccano: Beauregard) + 1994 (Meccano: Gilette) de stripschapsprijs (penning) en in 1996 voor zijn hele oeuvre. In 1994 de NZH- stripprijs 1994 en in hetzelfde jaar Prijs Durbuy, beide voor Gilette.

Voor de vereniging Spiegelkwartier maakte Kolk de strip 'Casanova's Parfum' (1997).

Behalve met tekenen, houdt Hanco Kolk zich ook bezig met het schrijven van scenario's voor ondere andere Ben Westervoorde ('De Muziekbuurters') en Uco Egmond ('Falco en Donjon').

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 10.