kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hans Koning

Hans Koning pseudoniem van Hans Koningsberger

Amerikaans/Nederlands schrijver van proza, geboren 12-7-1921 Amsterdam - overleden 13 april 2007 Easton, Connecticut.

Hij studeerde aan het begin van de Tweede Wereldoorlog enige tijd wis- en natuurkunde te Amsterdam waar hij in het verzet terechtkwam, vluchtte via Zwitserland naar Engeland en was daar officier en vertaler bij het Britse leger.

Na de oorlog werkzaam als journalist bij de Groene Amsterdammer en vervolgens presenteerde hij een cultureel programma voor Sticusa bij de Indonesische radio.

Vestigde zich in 1952 New York, waar hij naast zijn journalistieke romans begon te publiceren in het Engels.

Hij debuteerde met de Nederlandse roman De laatste vrouw in 1954. Daarna verscheen zijn eerste novelle in het Engels: An American romance (Een Amerikaanse liefde, 1954), geschreven in een droge notitie-stijl, door Hans Edinga vertaald.

Ondanks zijn kritische houding naar aanleiding van onder meer de Vietnam-oorlog schreef hij in het Engels met groot succes in Amerika. Hij schreef naast romans en novellen een kinderboek, The golden keys (1956), en enkele toneelstukken.

Succesrijke romans als A Walk with Love and Death (1961) en The Revolutionary (1967) werden verfilmd met respectievelijk Anjelica Huston en Jon Voight in de hoofdrol.

Koningsberger wijzigde zijn naam in 1970 in Koning en in 1978 werd hij Amerikaans staatsburger.

Zijn aan A. van Collem opgedragen roman The almost world (1972), vertaald onder de titel Het aards tekort (1974), veroorzaakte in de V.St. enige opschudding vanwege de kritische houding tegenover de Amerikaanse politiek en levensstijl.

Konings bekendste roman Death of a Schoolboy (De dood van Gavrilo Princip)(1974), beschrijft de gevolgen van de aanslag op de Oostenrijkse troonopvolger Franz-Ferdinand in 1914, gezien vanuit het perspectief van de Servische gymnasiast Gavrilo Princip, de student die het startschot gaf voor de Eerste Wereldoorlog.

Ook oogstte Koningsberger lof voor zijn ontmythologiserende studie over Columbus (1976).

Hij schreef één thriller: De Witt's eigen oorlog (1983, vert. van De Witt's war, 1983).

Websites: www.dbnl.org

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 10.