kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Harper leeNelle Harper Lee (Monroeville, 28 april 1926 - ) is een Amerikaans schrijfster. Zij is vooral bekend geworden door haar boek To Kill a Mockingbird uit 1960 dat een Pulitzer-prijs won in 1961.

Levensloop
Lee is de jongste uit een gezin van vier kinderen. Haar vader Amasa Coleman Lee was een advocaat en redacteur bij een krant in Monroeville. Daarnaast was hij senator van 1926 tot 1938. Lee's moeder is Frances Cunningham Finch, wiens namen ze in haar boek To Kill a Mockingbird voor verschillende personages heeft gebruikt.
In haar jeugdjaren was ze het buurmeisje van schrijver Truman Capote, met wie ze een levenslange vriendschap had en ook een inspiratiebron was voor een van de karakters in Mockingbird.

Na het behalen van haar diploma voor secundair onderwijs, studeerde ze aan Huntingdon College. Na een jaar ging ze daar weg om rechten te studeren aan de University of Alabama. Daarnaast heeft ze een jaar in Oxford gestudeerd, voordat ze naar New York City verhuisde in 1950.

Lee schreef een serie korte verhalen over het leven in het zuiden van de Verenigde Staten. Deze bood ze een uitgever aan voor publicatie in 1957. Haar redacteur, Tay Hohoff, moedigde haar echter aan om deze verhalen om te zetten in een roman, dit werd To Kill a Mockingbird. Tot op de dag van vandaag is het een bestseller in de Verenigde Staten.

Na dit boek trok ze zich grotendeels terug uit het publieke leven en publiceerde vrijwel niks meer. Ze begeleidde Truman Capote bij zijn onderzoek naar In Cold Blood. In 1983 schreef ze een boekrecensie over een boek dat handelt over de geschiedenis van Alabama. In 2006 publiceerde Lee in het zomernummer van O, het tijdschrift van de Amerikaanse televisiepresentatrice Oprah Winfrey, een brief waarin ze schrijft over hoe ze boeken ontdekte in haar jeugd. In de brief schrijft ze: Now, 75 years later in an abundant society where people have laptops, cell phones, iPods and minds like empty rooms, I still plod along with books.

To Kill a Mockingbird
To Kill a Mockingbird is een boek uit 1960 geschreven door Harper Lee en won in 1961 de Pulitzer-prijs voor literatuur.
Het is een bildungsroman en wordt verteld door de ogen van de ik-persoon, Jean Louise 'Scout' Finch, de dochter van Atticus Finch. Atticus is een advocaat in Maycomb, Alabama, een fictieve stad in het zuiden van de Verenigde Staten. Ze trekt veel op met haar broer Jeremy Atticus 'Jem' Finch en hun vriend Dill.

De titel van het boek is afgeleid van Atticus' advies aan zijn kinderen met betrekking tot hun luchtgeweren. "Shoot all the blue jays you want, if you can hit 'em, but remember it's a sin to kill a mockingbird" (Engels: Schiet op zoveel blauwe gaaien als je wilt, mits je ze kan raken, maar onthoud dat het een zonde is om een mockingbird te doden.) Mockingbirds zijn onschuldige dieren, als je er één zou doden, zou je dus onschuld doden. Opvallend is dat de hoofdpersonen ook vernoemd zijn naar vogels. Tom Robinson, bevat robin, hetgeen roodborst betekent, terwijl Finch vink betekent. Finch was echter ook de meisjesnaam van Lee's moeder.

In 1962 is het boek door regisseur Robert Mulligan verfilmd met Gregory Peck in de rol van Atticus Finch. Voor deze rol won Gregory Peck een Oscar voor Beste mannelijke hoofdrol.

Synopsis
Het boek begint aan het einde. Er wordt verteld dat Jem in zijn twaalfde levensjaar zijn arm heeft gebroken. Vervolgens worden de gebeurtenissen hieraan voorafgaand verteld.
Tijdens een zomer komt Dill logeren bij buren van Jem en Scout. De drie verzinnen toneelstukjes en spelen deze. Langzaamaan raakt Dill gefascineerd door een huis in de straat, 'The Radley Place', hier wonen Nathan Radley en zijn broer Arthur 'Boo' Radley. Deze laatste blijft altijd binnen en de drie kinderen hebben hem nog nooit gezien en zijn bang voor hem.
Hun vader Atticus is een advocaat en wordt aangesteld om de negroïde man Tom Robinson te verdedigen. Robinson wordt ervan verdacht dat hij een blank meisje heeft verkracht. De familie Finch krijgt het hierdoor zwaar te verduren in hun woonplaats Maycomb, waar racisme nog dagelijkse realiteit is.
Tijdens de zittingen zijn Jem, Dill en Scout ook aanwezig en wordt duidelijk dat Robinson onschuldig is. Ondanks dat wordt Robinson toch veroordeeld tot de doodstraf. Atticus is gedreven te zorgen dat Robinson via hoger beroep alsnog onschuldig wordt bevonden. Echter Robinson probeert te ontsnappen en wordt doodgeschoten.
Ondanks dit maakt de vader van het meisje Atticus duidelijk dat hij wraak zal nemen. 's Avonds valt hij Jem en Scout aan waarbij hij zelf overlijdt. De oorzaak daarvan is onbekend, maar de sherrif en Atticus houden het uiteindelijk op een ongeluk, hij viel op z'n mes. Ten tijde van deze aanval worden Jem en Scout geholpen door Boo Radley. Zo leert Scout Boo kennen en komt ze erachter dat hij een aardige man is.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Harper_Lee and http://nl.wikipedia.org/wiki/To_Kill_a_Mockingbird.Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.