kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hector Malot

Frans schrijver, geboren 20 mei 1830 in La Bouille (nabij Rouen) - overleden 17 juli 1907 in Fontenay-sous-Bois.

Hector Malot werd geboren als zoon van een notaris. Hij studeerde rechten in Rouen en Parijs, maar uiteindelijk werd literatuur zijn passie. Hij werkte als literair criticus voor L'Opinion Nationale en als theatercriticus voor Lloyd Fran├žais.

Zijn eerste boek was Les Amants, uitgegeven in 1859.

Malots oeuvre is omvangrijk: hij schreef novellen, pamfletten en talloze romans. In totaal heeft hij meer dan 70 boeken geschreven, waaronder een aantal kinderboeken.

Alleen op de Wereld (Sans Famille) (1878)
Alleen op de wereld is zijn bekendste kinderboek. Het boek vertelt het verhaal van weeskind Remi die op achtjarige leeftijd wordt verkocht aan de oude straatmuzikant Vitalis.
Remi groeit op bij Moeder Barberin op het Franse platteland. Zijn vader is nooit thuis, maar als deze op een dag op de stoep staat komt Remi erachter dat het zijn vader niet is en Moeder Barberin ook niet zijn moeder. Remi's pleegvader verkoopt Remi aan een, wat lijkt, oude zwerver met een groep honden. Maar al snel komt Remi erachter dat Signor Vitalis met zijn aapje en drie honden een heel speciaal gezelschap is. Samen met hen zwerft Remi dolgelukkig door Frankrijk. Maar gelukkig zijn duurt in Remi's leven nooit lang...

In 1895 kondigde Malot aan te stoppen met het schrijven van fictie, maar in 1896 schreef hij nog L'Amour Dominateur en Le Roman de mes Romans, een boek over zijn literaire leven.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.