kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Heinz Polzer

Heinz Polzer (Drs. P)

Drs. P, pseudoniem van Heinz Polzer, is met zijn cabareteske luisterliedjes vol flauwe humor een buitenbeentje, die noch in de kleinkunst, noch in de popmuziek goed thuishoort.
Drs. P is vooral bekend geworden met nummers als De dodenrit, De veerpont ('Heen en weer...'), Het trapportaal, Knolrapen lof schorseneren en prei en De gezusters Karamazov. Hij staat bekend om zijn kenmerkende stem die lichtelijk onzuiver klinkt. Net zo kenmerkend zijn de doordachte en poëtische teksten met vele grappige vondsten. Zijn optredens waren karakteristiek door een wat statige en tegelijkertijd studentikoze stijl. Zijn 1.000 à 1.500 Nederlandstalige songs werden ook uitgevoerd door onder anderen Adèle Bloemendaal, Normaal, Willeke Alberti, Liesbeth List en Ivo de Wijs. Onder de namen H.H. Polzer, Drs. P, Geo Staad en Coos Neetebeem publiceert hij aan de lopende band gedichten, tekstbundels, verhandelingen over poëzie en handboeken voor plezierdichters.
biografie
Heinz Hermann Polzer wordt 24 augustus 1919 te Thun, Zwitserland geboren als zoon van een Nederlandse moeder en een tot Nederlander genaturaliseerde Oostenrijker. Hij verwerft bij zijn geboorte de Zwitserse nationaliteit en zal deze nooit voor de Nederlandse verruilen. Gevraagd naar de reden waarom hij nooit de Nederlandse nationaliteit heeft aangevraagd antwoordde Polzer dat hij de Zwitserse nationaliteit "leuk" vond en hij geen noodzaak zag van nationaliteit te veranderen.

Na de scheiding van zijn ouders emigreerde de driejarige Heinz Polzer met zijn moeder naar Nederland en groeide op in Utrecht en daarna Velp. Woont in Amsterdam.

1939 Polzer gaat studeren aan de Economische Hogeschool van Rotterdam. Al gedurende zijn studie begint hij met het schrijven van liedteksten; ook studeert hij enkele jaren piano.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog
Bluswerkzaamheden als student bij de brand na het bombardement van Rotterdam, detinering in Scheveningen tijdens de oorlog (in het beruchte Oranjehotel) vanwege een satirische tekst in een studentenblad over de kwajongens Ben en Dolf.

1942 Midden in de Tweede Wereldoorlog schrijft Polzer een kinderverhaaltje over de ondeugende belhamels Dolf & Ben (Hitler & Mussolini) die een pak rammel van Oom Sam krijgen. De studentikoze verzetsdaad komt hem te staan op vier maanden gevangenis; de straf wordt met twee maanden verlengd omdat hij een kaartspel tekent met Mussolini en Hitler als jokers. Na zijn vrijlating vertrekt hij naar Zwitserland.

Vervult zijn dienstplicht in het Zwitserse leger. De jaren '43-'44 brengt hij door bij de geneeskundige troepen van het neutrale Zwitserse leger.

Hij verdiende er de kost met pianospelen in een hotel in Gstaad. Later speelde hij ook in een Parijs hotel onder de naam Henry van Kol, naar zijn grootvader Henri van Kol, omdat Polzer te Duits klonk. In Parijs na de oorlog werkte hij als pianist (hij speelde elke middag in het Grand Hotel) en als vertaler voor de geallieerden in Parijs (waar hij heenging als Rode-Kruisvrijwilliger).

Na de Duitse capitulatie keert hij terug naar Nederland en pakt de draad van de studie weer op.

In 1950 studeerde hij af in Rotterdam in de bedrijfseconomie. Als bedrijfseconoom doctorandus werkte hij tot 1962 in het reclamevak, onder andere in Indonesië. Drs. H.H. Polzer werkt in de komende jaren als redacteur bij Winkler Prins, als researcher bij een warenhuis en als copywriter voor verschillende reclamebureaus.

Lees- en zangboekje voor belangstellenden door een kindervriend (privé-uitgave) (1953) ( poëzie )

1954 Polzer verhuist naar Indonesië als tekstschrijver bij Lintas, een reclamebureau in dienst van Unilever. Zijn ervaringen zet hij later op schrift in het autobiografische Nieuw! Weten En Geweten In De Reclame (1974). Ondertussen schrijft hij liedjes.

1955 Tijdens een verblijf in de Verenigde Staten maakt Polzer zijn eerste opnamen, die pas in 1977 op LP worden uitgebracht.

1957 De talenten van Polzer zijn alleen bekend bij Unilever-collega's en bij het Rotterdams Studentencorps, dat in eigen beheer de 7" 'Heinz Polzer Zingt Uit Het Zangboekje Voor Bijzienden' uitbrengt; daarop staat onder meer het populaire 'De Commensaal', een studentikoos lied over een vreemde kostganger (opnieuw uitgebracht in 1964 onder de titel Het Trapportaal).

1960 Na zijn tijd in Indonesië keerde hij terug in Nederland en gaat werken voor reclamebureau De la Mar.
De Commensaal wordt opgenomen op een door Jaap van de Merwe samengestelde verzamel-LP met cabaretliedjes.

Vanaf die tijd is hij 'rijmkundige'. Schrijven deed Polzer aanvankelijk op muziek van anderen. Later componeerde hij ook zelf 'nummers'.

1962 Op aanraden van zijn voormalige Lintas-collega collega Willem Duys keert hij de reclame de rug toe en gaat liedjes schrijven. Ook verdiept hij zich verder in de kunst van het componeren en het pianospelen, en zet de eerste onwennige schreden op het podium. Zijn handelsmerk is zijn knarsende zangstem, waaraan hij vanaf de eerste, café chantant-achtige liederen niets meer veranderen zal: haperend, enigszins wrevelig en met onnavolgbare dictie. In eigen beheer brengt hij de 7" 'Ripspiqué' uit.

1963 Polzer treedt als gast op in de vooruitstrevende theatershow Shaffy Chantant. Hij brengt in eigen beheer de 7" 'Het Hart Eener Deerne' uit.
1964 Polzer brengt in eigen beheer de 7" 'Het Trapportaal' uit.

Zeden en onzeden (1965) (verhalend proza)

1965 Als Willem Duys, Polzer voor de televisie haalt, verzint deze een pseudoniem, Drs. P is geboren. (met hoofdletter D en zonder punt achter de P)
Op Drs. P's eerste langspeler Drs. LP staat opnieuw het nummer Het Trapportaal (De Commensaal) dat veelvuldig op de radio te horen is. Vanaf dan staat Drs. P vaker op het podium. De humor van zijn teksten schuilt in de geraffineerde, bijna mathematische rijmschema's alsmede in de verrassende woordkeuze. Daarbij wordt de sfeer bepaald door droogkomische eufemismen, krankzinnige logica en kolder; de inhoud is meestal ondergeschikt aan de vorm.

Des vondelings wraak (1966) (verhalend proza)
Verschrikkelijke, vermakelijke, verderfelijke, kunstminnelijke en soortgelijke kaarten (1967) (verhalend proza)
Humor uit Engeland en Amerika (1968) (verhalend proza)

1969 Polzers vestigt definitief zijn naam wanneer Adèle Bloemendaal zijn song 'De Meisjes Van De Suikerwerkfabriek' opneemt. Later zal Bloemendaal nog twee hits scoren met liedjes van Polzer: de carnavalspersiflages 'Wat Heb Je Gedaan, Daan?' (1972) en 'Hallelujah Kameraden' (1977).

Als Drs. P maakte hij naam met de vertolking van zijn eigen liedjes, gezongen op een komisch-plechtstatige wijze. Maar ook anderen hadden en hebben succes met zijn nummers, waaronder Adèle Bloemendaal, cabaretgroep Don Quishocking, Ivo de Wijs, Gerard Cox, Jenny Arean en Hetty Blok.

1971 Ontmoeting met Ivo de Wijs. Drs. P en De Wijs zullen in de toekomst veelvuldig samenwerken op cabaret-gebied; ook schrijven zij samen boeken, met name over de dichtkunst.
Met Ivo de Wijs vormde hij Het Rijmschap. Samen ijverden ze voor een goed gebruik van rijm en rijmschema's, o.a. in brieven aan elkaar in het blad van het Genootschap Onze Taal.

Allerlei ontucht (1971)

1972 In dit en het volgend jaar is Drs. P vaste medewerker van het thematische radioprogramma Poptater (NCRV), waarvoor hij iedere week een nieuwe song schrijft.
Ter gelegenheid van Boekenweek maakt Drs. P in opdracht van de CPNB Poesie, een bloemlezing uit oude 'poesie-albums'.

Allerlei ontucht (1972) (verhalend proza)
Notes on notes (1972) (verhalend proza)

1973 Drs. P wordt een TV-persoonlijkheid: hij werkt mee aan een Spaanse taalcursus bij Teleac en begint een maandelijks optreden in het jongerenprogramma Nederpopzien.
De single 'Veerpont' (ook bekend onder de titel Heen En Weer) wordt een top 40-hit; optredens bij Op Losse Groeven en Toppop volgen. De single is afkomstig van Drs. P's tweede langspeler 'Zingt Allen Mee Met Drs. P'.
Voor het Gentse toneelgezelschap Arca theater schrijft hij het nostalgische cabaretprogramma Sursum Corda.

1974 De derde LP met liedjes van Drs. P heet 'Over Land En Zee Met Drs. P'. De single 'Dodenrit' (alternatieve titel: Troika) levert wederom een top 40-hit op: het op ware feiten gebaseerde lied gaat over de man die vruchteloos vrouw en kinderen opoffert om aan de hongerige Siberische wolven te ontkomen.
Arca theater tourt door Nederland met het door Drs. P en Ivo de Wijs geschreven spektakel 'Middelpracht En Eeuwse Praal'; de doctorandus vervult ook zelf een rol in de voorstelling.

Ollekebolleke (met Pieter Nieuwint en Ivo de Wijs) (1974) ( poëzie )
Maak thuis Uw eigen tekst in uw vrije tijd zonder schroeven (1974)
Zeden en onzeden (1974)

Ons knutselhoekje (1975) ( poëzie / belerend proza )
Maak thuis uw eigen tekst (1975) ( belerend proza )
Ons knutselhoekje, Dartelen met versvormen (1975) ( poëzie / belerend proza )
Potverdriedubbeltjes (met Pieter Nieuwint en Ivo de Wijs) (1975) ( poëzie )
Middelpracht en eeuwse praal (1975) ( poëzie )
'Maak thuis uw eigen tekst in uw vrije tijd zonder schroeven' verscheen als Bulkboek 31 in 1975.

1975 Release van de LP 'Een Flitsende Soiree Met Drs. P'.
De doctorandus werkt mee aan het KRO-radioprogramma Babel; de balladen en ollekebollekes (een versvorm) die hij hiervoor schrijft worden in 1995 gebundeld en te gelde gemaakt onder de titel Bejaard Melkvee.

Beknopte bijzondere natuurkunde van den gezonden mensch (1976)
Ollekebollekes. Nieuwe verzameling (met Ivo de Wijs en Pieter Nieuwint) (1976) ( poëzie )
Het geheim van het bestaan (verzamelde teksten) (1977) ( poëzie )
Honderd uitsnijdbare, onvindbare, genietbare, verzendbare kaarten (1977) (verhalend proza)
Broeders, ontwaakt! (Iglo) (1977) (verhalend proza)

1977 De opnames die Polzer (toen nog geen Drs. P) in New York maakte, worden uitgebracht onder de titel Demo's 1955-1957. Ook komt hij op de proppen met nieuw werk, de dubbel-LP 'De Stille Odyssee / De Wilde Orchidee', en verschijnt er een live-plaat, Live geheten.
Als gastredacteur bij het literaire studentenblad Propria Cures stelt hij zijn herinneringen aan Indonesië en de reclamewereld te boek.

1978 Met het Resistentie Orkest maakt hij de LP 'Romantiek Voor Twee Met Drs. P'. Tevens verschijnt de eerste verzamel-LP 'Per Pont En Slee Met Drs. P'.

Nieuw! (1978) (verhalend proza)
Grink (1979) (verhalend proza)
Des vondelings wraak (1979)
Plezierdichten (1979) ( belerend proza )

Ter gelegenheid van zijn 60e verjaardag verscheen in 1979 'Een feestelijk cahier voor Drs. P', met bijdragen van o.a. Jan Boerstoel, Ivo de Wijs, Willem Wilmink en Pieter Nieuwint.

Deventer koek (1980)
Zwitserse sonnetten (1980)
Antarctica (1980) ( poëzie/verhalend proza )
Zwitserse sonnetten (1980) ( poëzie )
Historische flitsen (1980) ( poëzie )
Herenspraak (met Paul Lemmens) (1980) ( poëzie )
Gewoon maar geniaal (1981) ( poëzie )
Prachtig leesboek (1981) (verhalend proza)
Het rijmschap (met Ivo de Wijs) (1982) ( belerend proza )

1982 Oude opnames die Polzer in '55 en '57 in de Verenigde Staten maakte worden (opnieuw) uitgebracht op de ten behoeve van Amnesty gemaakte LP Toppers Van Toen.
Ter opluistering van de land- en tuinbouwberichten in het KRO-radioprogramma Kruis Of Munt schrijft Drs. P de liedjescyclus Groente En Fruit waarvan de teksten gebundeld worden in het Tuindersliedboek (1983).

1983 Er verschijnt een tweede verzamel-LP van Drs. P: 'De Grootste Successen'; meer dan twee top 40-hits heeft hij dan nog niet gehad.

Dat lentebal. 33 Balladetten (met Paul Lemmens) (1983) ( poëzie )
Tuindersliedboek (1983) ( poëzie )
Handboek voor plezierdichters (1983) ( belerend proza )
Wie door de Sint wordt onderwezen, mag een jaar lang blijven lezen (1983)
Het rijmschap compleet: en nog meer lief en leed (met Ivo de Wijs) (1984) ( belerend proza )
Antwoord uit Leiden (1984) ( poëzie )
Dartele dactylus. Ollekebollekes . Nieuwste verzameling (met Ivo de Wijs, Jean Pierre Rawie en Driek van Wissen) (1984) ( poëzie )
Tientallen elftallen (1985) ( poëzie )
Letterkundig verskwartet, 4 x 12 versvormen (met Paul Lemmens, Driek van Wissen en Jacob Steege) (1985) ( poëzie )
Literair assortiment, 4 x 25 genres op rijm (met Paul Lemmens, Driek van Wissen en Jacob Steege) (1985) ( poëzie )
Apollo in stofjas. Over elf Nederlandse rijmwoordenboeken en rijmende bastaardwoorden (van voorbeelden voorzien) met bijdragen van Drs. P en Ivo de Wijs (1985) ( belerend proza )

1984 Ter gelegenheid van het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd ontvangt Drs. P in het Amstelhotel een Liber Amicorum, met bijdragen van Ivo de Wijs, Theodor Holman, Kees Stip, Gerrit Komrij, Levi Weemoedt en anderen.

Tientallen elftallen (1985)
Coster & Zn. (1986)
Plezierdichters en hun vak (1986)
Weelde & feestgedruis. De beste gedichten van Drs. P (samengesteld en ingeleid door Paul Lemmens) (1986) ( poëzie )
Heen en weer. Honderd liedteksten (samengesteld en ingeleid door Ivo de Wijs) (1986) ( poëzie )
Meconium blues (1986) ( poëzie )
Bulkboek bracht in 1986 'Plezierdichters en hun vak' uit.

1986 Uitgeverij Bert Bakker geeft onder de titel Heen En Weer een door Ivo de Wijs samengestelde en becommentarieerde bloemlezing met honderd liedteksten van Drs. P uit. Tegelijk verschijnt bij Sijthoff de door Paul Lemmens verzorgde bloemlezing Weelde En Feestgedruis.
De doctorandus zelf tourt met het Amsterdams Philharmonisch Trio (en Brinto, de onzichtbare buikspreker) langs de theaters.

In 1986 is de Kees Stipprijs uitgereikt aan Drs. P
O, reisgenoten op dit narrenschip
Voordat ik aan mijn glaasje feestdrank nip
Wil ik de Muze en De Tweede Ronde
Bedanken voor die gift - de Prijs van Stip

(Drs. P, Dankdicht (fragm.), O, reisgenoten op dit narrenschip, blz. 48)

1987 Na lange radiostilte de release van de song 'Knolraap En Lof, Schorseneren En Prei', die de tipparade bereikt; de single komt van het nieuwe album 'Hoep Hoep Hiezee Voor Drs. P', waarop bijzonder veel groente en fruit voorkomt.
In een live op de radio uitgezonden scrabble-wedstrijd in Café Schlemmer verslaat Drs. P zijn tegenstander Nico Scheepmaker met 165 tegen 146 punten.

Eerste klas retour (1988) (verhalend proza)
Magnifikat (1989) (verhalend proza)
Fabelmensen (1989) (verhalend proza)
Nieuwe vergezichten. Dertien fonkelnieuwe versvormen (met Paul Lemmens) (1989) ( poëzie )
Het scheepje van den kannibaal (1990) (verhalend proza)
Esmeralda of De macht van het woord (1989) ( poëzie )
Flor fina (voor La Paz sigarenfabriek) (1989) ( poëzie )
brief van Wim Kan aan Drs. P in: 'Er is nog zoveel anders dan dat theater. Brieven van Wim Kan (door Frans Rühl) (1989)

1990 Op het album 'Het Praatcafé Van Drs. P' spreekt de anders zo a-politieke Drs. zich voor het eerst uit over actuele kwesties als voetbalvandalisme, het gat in de ozonlaag, terrorisme en het uitblijven van de winter. Toch staat de vorm nog altijd boven de inhoud.

1991 Het verschijnen van de goed verzorgde verzameld-cd 'Drs. P Compilé Sur CD' levert weer ruime media-aandacht op. De release gaat gepaard met de biografische uitgave van het bijbehorende boek 'Wij Maken Van Ons Huis Geen Abattoir', met opstellen over de doctorandus en de teksten van alle op de dubbel-cd opgenomen liederen.
Tijdens het jaarlijkse Kleinkunst Festival in Amsterdam is Drs. P de centrale figuur en wordt een muzikaal eerbetoon in Theater Bellevue georganiseerd.
In het televisieprogramma 'De Afrekening' geeft Drs. P uitgebreid lucht aan zijn afkeer van popmuziek.
Tegelijk met Margriet Eshuijs wint hij de Gouden Harp van Conamus (die februari '92 wordt uitgereikt). Voor 'Compilé Sur CD' ontvangt hij een Edison.

Aquarium (1992) ( poëzie )
Oudheidkunde/Zwitserse sonnetten (1993) ( poëzie )

1993 Onder de titel 'Lyriana' publiceert H.H. Polzer een bundel met Engelse, Franse en Duitse vertalingen van zijn liedteksten (met een inleiding van Cees van der Pluijm en onder redactie van Kees van den Heuvel).

Terra incognita (1995)
Boeiende lectuur (1994) ( poëzie / verhalend proza)
Bredevoort boekenstad (1994) (verhalend proza)
Terra incognita (1995) (verhalend proza)
Bejaard melkvee (1995) ( poëzie )
Souvenir de Paris (1996) ( poëzie )
Curieuze voorvallen (1996) ( poëzie )
Hendrik Heen en Willem Weer (uitgave PTT) (1997) (verhalend proza)
Dozijnen onzijnen (1998) ( poëzie )

Het gedicht 'Het land is moe' van Drs. P werd op de CD 'Van rijm tot rap', uitgegeven t.g.v. de kinderboekenweek 1998, gezongen door De raggende manne.

afscheidsconcert
Drs. P nam in 1998 afscheid van zijn theaterpubliek met een afscheidsconcert. In hetzelfde jaar verschijnt een boek met al zijn songteksten, gekoppeld aan een compilatie-CD met moeilijk te verkrijgen materiaal.
Heinz Polzer maakte in het verleden gebruik van verschillende pseudoniemen: Geo Staad, Drs. S, Kirsten Wiedeman, Wilson Hode, Lars Brahe, M. de Gans, Henny van Kol, Cyriel P. Licentiaat, Coos Neetebeem, Ludwig Otto Stadtherr en Henry Smith.

In 1999 werd de oogst van zijn rijke leven zichtbaar in een selectie der liedteksten van Drs. P, onder de titel ''Tante Constance en Tante Mathilde'', een boek dat diverse malen herdrukt moest worden. In 2000 verscheen een ander standaardwerk: in Versvormen/Leesbaar handboek bundelde Drs. P de resultaten van zijn onderzoek naar de mogelijkheden en de achtergronden van de verschillende mondiaal bekende versvormen, waaraan hij zelf tientallen nieuwe soorten en varianten toevoegde. Ook dit boek beleefde inmiddels twee herdrukken. Eerder al bundelde Drs. P onder eigen naam zijn vele liederen en gedichten die hij schreef in het Frans, Duits en Engels: Lyriana 4, een imposante bundeling die erin slaagde volkomen onopgemerkt te blijven.

Tollensprijs
Op 24 september 2000 kreeg Drs. P uit handen van criticus Kees Fens de Tollensprijs uitgereikt. Hij kreeg deze prijs speciaal voor zijn bijzondere gebruik van de Nederlandse taal. De prijs is genoemd naar dichter Hendrik Tollens (1780-1856) die bekendheid genoot in de negentiende eeuw als de dichter van het voormalig Nederlands volkslied "Wien Neerlandsch bloed" (1817). Hij werd door criticus Kees Fens geprezen als één van de beste, maar ook gezondste tekstdichters van Nederland. Dit vanwege het gebruik van groenten en fruit in zijn teksten, zoals in het lied 'Knolraap en Lof, Schorseneren en Prei'.
De feestelijkheden worden ingeluid met de verschijning van het boek Versvormen/Leesbaar Handboek waarin Drs. P zijn jarenlange studies van het fenomeen versvormen bundelt.
Samen met Marjolein Kool publiceert Drs. P liedteksten over exacte wetenschappen in Wis- En Natuurlyriek (Nijgh & Van Ditmar).

Tante Constance en tante Mathilde (liedbundel, incl. CD) (1999) ( poëzie )
Wis- en natuurlyriek (met Marjolein Kool) (2000) ( poëzie )
Versvormen. Leesbaar handboek (verbeterde heruitgave van 'Handboek voor plezierdichters') (2000) ( belerend proza )
Grabbelton (2001) ( poëzie )

Heinz Polzer herwekte de Divina Commedia van Dante.

Drs. P bereikt de respectabele leeftijd van 85 jaar. Deze feestelijke gebeurtenis wordt luister bijgezet met het verschijnen van de bloemlezing "Toenemend Feestgedruis", samengesteld door Cees van der Pluijm.

nterview en teksten
Heinz Polzer zingt uit het Zangboekje voor Bijzienden (door een kindervriend) (ep, 1957)
Ripspiqué (ep, 1962)
Het hart eener deerne (ep, 1963)
Het trapportaal (ep, 1964)
Drs. lp (lp, 1965)
Het hart eener deerne/Harde smart (single, 1965)
Het speelgoedmannetje/De badkuip van de burgemeester (single, 1968)
Onze nicht in Dn Haag/In het huis der schande (single, 1968)
Zingt allen mee met Drs. P (lp, 1973)
Veerpont/Los Pompadores (single, top-40 notering, 1973)
Over land en zee met Drs. P (lp, 1974)
Dodenrit/Dixieland (single, top-40 notering, 1974)
Een flitsende soirée met Drs. P (lp, 1975)
O wat leuk/Helderziende (single, 1975)
Grand prix/De liefde (single, 1976)
Hart/Oor (single, 1976)
4 nummers op 'De gelaatstrek van het lied' (dubbel-lp, 1977)
De wilde orchidee/De stille odyssee (dubbel-lp, 1977)
Romantiek voor twee (met het Resistentie Orkest) (lp, 1978)
Per pont & slee met Drs. P (verzamel-lp, 1978)
Orgaan/Harten (met het Resistentie Orkest) (single, 1978)
Goederenlied/Keep on going (met Jules de Corte) (single, 1981)
Een miljoen/Blues voor Sobrijn (met Casey and the pressuregroup) (single, 1983)
Op rijm/Op zoek (bij boek 'Het rijmschap compleet') (single, 1984)
Hoep hoep hiezee voor Drs. P (lp, 1987)
Knolraap en lof, schorseneren en prei/Olijf/Het land is moe (single, 1987)
Het praatcafé van Drs. P (cd, 1990)
Folklore/Sport en spel (single, 1990)
Compilé sur cd (dubbel cd, 1991)
En petit commité (met Amsterdams Philharmonisch Trio) (cd, 1992)
Tante Contstance en Tante Matilde (bij het boek) (cd, 1999)
Tante Constance en Tante Mathilde (2 cd's, 1 met Drs. P, 1 met andere artiesten die nummers van hem zingen) (2000)

Tijdschriften
Drs. P hoorde (met bijv. Jan Boerstoel, Kees Stip, Ivo de Wijs en Jean-Pierre Rawie) bij een groep 'plezierdichters' rond het tijdschrift 'De Tweede Ronde', die met hun light-verse ook in het land optraden. In 'De Tweede Ronde'verschenen van 1980 tot 1994 bijdragen van Drs. P.
Drs. P publiceerde in 'Rotterdams Nieuwsblad'.
Drs. P pulbiceerde verhalen in 'Caramba' onder diverse pseudoniemen, o.a. M. de Gans (voor een sprookje).
In het blad van het 'Genootschap Onze Taal' schreven Drs. P en Ivo de Wijs (als 'Het Rijmschap') van 1980 tot 1984 brieven aan elkaar o.a. over rijm en rijmschema's.
In 1999 werkte Drs. P mee aan een serie artikelen over de jaren 1900-2000 in het 'Algemeen Dagblad'. Hij begon zijn bijdragen met een 'Ollekebolleke'.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.