kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Heleen van Royen

Nederlands romanschrijfster en columniste, 9 mart 1965 geboren in Amsterdam.

Helena Margaretha (Heleen) van Royen-Kroon is getrouwd met de televisiepresentator Ton van Royen en staat sindsdien bekend als Heleen van Royen. Ze woont in Portugal.

Toen ze 13 was pleegde haar vader zelfmoord door zich in de Sloterplas te verdrinken. Ze volgde het vwo en studeerde daarna te Utrecht aan de School voor Journalistiek. Ze studeerde in 1987 af, en werkte vervolgens onder meer bij het Haarlems Dagblad en bij Radio Noord-Holland. In 2000 debuteerde ze als romanschrijfster met De Gelukkige Huisvrouw. Haar roman werd vertaald in het Engels, het Duits, het Fins, het Frans, het Noors en het Zweeds en werd bewerkt tot toneelstuk en filmscenario. Een jaar later volgde de roman Godin van de Jacht, die ook in het Duits werd vertaald. Naast romans schrijft Van Royen columns die zowel in het Parool als bij Planet Internet verschijnen.

Begin 2004 baarde ze veel opzien door in een column uit de school te klappen over het pornosurfen, prostitutiebezoek en al dan niet vermeend cocaïnegebruik van de Amsterdamse PvdA-wethouder Rob Oudkerk, die als gevolg van de ontstane commotie moest aftreden. Begin 2006 verhuist ze naar Portugal.

Nederlandse schrijfsters die qua stijl vaak met Heleen vergeleken worden zijn Renske de Greef en Judith Visser.

In 2006 liet Van Royen zich samen met haar man naakt fotograferen voor het blootblad Playboy.

Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Heleen_van_Royen.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 753.