kunstbus
Dit artikel is 08-01-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hella S. Haasse

Hella Serafia van Lelyveld-Haasse

Nederlands schrijfster, geboren 2 februari 1918 in Batavia.

Hella Haasse is de belangrijkste Nederlandse vernieuwer van het genre van de historische roman in de tweede helft van de twintigste eeuw. Hierin is ze een waardige opvolger van schrijvers als louis couperus, Arthur van Schendel en simon vestdijk.

Haasse debuteerde in 1945 als dichteres met 'Stroomversnelling'.

Hella S. Haasse werd vooral bekend met de novelle 'Oeroeg' (1948), grotendeels gebaseerd op haar jeugd in Nederlands Indië. Oeroeg is het verhaal van de vriendschap tussen een Indonesische jongen en de zoon van een Nederlandse administrateur op een theeonderneming in Nederlands-Indië. In 1948 verscheen Oeroeg als Boekenweekgeschenk. Het werd in 1993 verfilmd en is in tien talen vertaald. Tijdens Nederland Leest beleeft het de 47e druk.

Vanaf het volgende boek sloeg Haasse thematisch een andere weg in. 'Het woud der verwachting' (1949), de geromantiseerde biografie van Charles d'Orléans, is de eerste van een hele reeks hoogstaande historische romans.

In de daaropvolgende boeken zocht Haasse meer en meer de grens tussen literatuur en geschiedschrijving af. 'De scharlaken stad' (1952) is al veel fragmentarischer dan 'Het woud der verwachting'. Vanuit verschillende personages wordt de geschiedenis van Giovanni, een bastaardkind uit het geslacht Borgia verteld.

Het romantiserende karakter verdwijnt meer en meer naar de achtergrond en o.a. in 'Een gevaarlijke verhouding of Daal-en-Bergse brieven' (1978) worden authentieke documenten gewoon aangevuld met haar eigen commentaar. Hierdoor komt literatuur weer een stuk dichter bij geschiedschrijving te liggen.

Naast verhalend proza publiceerde Haasse ook essays over literatuur (o.a. 'Het licht der schitterende dagen. Het leven van P.C. Hooft', 1981) en intrigerende autobiografische geschriften (o.a. 'Zelfportret als legkaart', 1954). Haar werk werd meermaals onderscheiden, o.a. met de Constantijn Huygensprijs in 1981 en de P.C. Hooftprijs in 1984.

08 januari 2009 Nederland Leest Oeroeg
Oeroeg, het romandebuut van Hella Haasse uit 1948, is het boek van de Nederland Leest-actie van 2009. Dat maakte de CPNB, de stichting voor de Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, donderdag bekend.
Het is de vierde keer dat CPNB de actie organiseert. Het is de bedoeling dat Nederlanders van 23 oktober tot 20 november massaal Oeroeg lezen en er met elkaar over praten. Afgelopen jaar stond Twee Vrouwen van Harry Mulisch centraal in de actie. .

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 36.