kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Henning Mankell

Henning Mankell (1948)

Zweedse misdaadauteur en regisseur.

Henning Mankell is één van de meest gelezen Zweedse schrijvers. Wereldwijd werden zijn boeken in meer dan 30 talen vertaald en gingen er meer dan 25 miljoen van zijn werken over de toonbank. Mankell schrijft zowel literaire romans als misdaadromans. Zijn internationale roem dankt hij aan de negendelige reeks over inspecteur Kurt Wallander.

Mankell is een buitengewoon geëngageerde schrijver, begaan met het lot van Afrika en de veranderingen in de westerse maatschappij. Al vele jaren brengt hij een groot deel van het jaar in Mozambique door, waar hij zijn tijd en kennis als regisseur en dramaturg gratis beschikbaar stelt aan het Nationale Theater in Maputo. Een deel van de opbrengst van zijn succesvolle boeken gaat eveneens naar sociale doelen in de derde wereld.

Henning Mankell werd geboren in Stockholm en opgevoed in Harjedalen in Noord Zweden. Hij woont afwisselend in Afrika en in Zweden.

Hij ontpopte zich in de jaren zeventig als toneelschrijver. Zijn eerste roman publiceerde hij in 1973.

Zijn grote doorbraak kwam er in 1991 met het eerste deel Moordenaar zonder gezicht van zijn Inspecteur Wallander-boeken, een reeks waarbij ondertussen blijkt dat Mankell niet alleen misdaad en suspense centraal plaatst, maar ook oog heeft voor sociale en maatschappelijke betrokkenheid. Zijn boeken met commissaris Wallander worden wereldwijd vertaald.

In 2001 won hij een 'Golden Dagger Award' voor Dwaalsporen, het vijfde deel in de Wallander-serie.

Naast de Wallander-romans schreef Mankell een misdaadroman over de jonge inspecteur Stefan Lindman, De terugkeer van de dansleraar. Voor deze roman kreeg hij in Duitsland een belangrijke literaire prijs en in Nederland de Zilveren Vingerafdruk voor Beste Thriller van 2005. En in 2005 publiceerde Mankell de thriller De hersens van Kennedy, waarin een moeder op zoek gaat naar de ware oorzaak van de dood (vermeende zelfmoord) van haar vijfentwintigjarige zoon. Deze roman verschijnt in 2007 in Nederlandse vertaling.

Ook met zijn literaire romans is Mankell succesvol. Tea-Bag stootte direct na verschijnen door naar de top van de Duitse bestsellerlijst (Der Spiegel). In Nederland verschenen uit Mankells literaire oeuvre ook Comédia infantil (heruitgegeven als Verteller van de wind), Daniël, zoon van de wind en Het oog van de luipaard. In de tweede helft van 2006 verschijnt de roman Diepte. Van Mankell verscheen ook het Aids-memorieboek Ik sterf, de herinnering leeft.

Henning Mankell heeft het schrijven altijd gecombineerd met theaterwerk. Als dramaschrijver is Mankell al even productief. Hij heeft dertig toneelstukken en televisieseries op zijn naam staan. Zijn eerste toneelstuk werd opgevoerd toen hij achttien was. In de afgelopen vijftien jaar werkte Mankell als regisseur in Maputo in Mozambique. Hij is bovendien getrouwd met Eva Bergman, ook al een regisseur en dochter van de filmregisseur Ingmar Bergman.

Voordat Mankell zich in Mozambique vestigde, had hij al enige tijd in Zambia gewoond. Al heel vroeg in zijn leven besloot hij Europa met Afrika te delen: 'Ik heb nooit romantische ideeën over Afrika gekoesterd. Ik nam destijds een rationele beslissing. Als jong auteur besefte ik dat ik behoefte had aan een aanvullend perspectief op het leven in Europa. Dat heeft Afrika mij geboden. Vanuit Mozambique kijk ik anders naar Europa. Dat was mijn ambitie, en dat is het nog steeds. In dat opzicht heeft Afrika van mij een beter mens gemaakt.'

Een veelschrijver dus, al zei Mankell een paar jaar geleden desgevraagd tegen de VPRO-Gids dat het het hem toch niet makkelijk afgaat, het schrijven. Maar, voegde hij daar aan toe, 'ik ben geen auteur die eindeloos zit te sleutelen aan een boek. In gedachten kan ik heel lang bezig zijn met iets, maar als ik eenmaal weet wat ik wil vertellen, schrijf ik het zo op.'

Mankell staat bekend om zijn maatschappelijke betrokkenheid: 'Ik schrijf misdaadverhalen om maatschappelijke problemen aan te kaarten.'. 'Ik begin altijd met een maatschappelijk gegeven, en daarna brei ik daar een misdaadverhaal rond.'

(bron: oa uitgever De Geus www.degeus.nl)

Zie ook:
Een essay door Cora Polet: Misdaad in het welvaartsland Zweden
boeken.vpro.nl


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.