kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Henri Troyat

Franse van origine Russische schrijver

Troyat werd in 1911 in Moskou onder de naam Lev Tarassov geboren. Na de Russische revolutie van 1917 week hij met zijn familie uit naar het buitenland. Via onder meer Turkije en Venetië kwam hij in 1920 in Parijs terecht. Daar won Troyat in 1938, hij was toen 27, de prestigieuze Franse literaire prijs, de Prix Goncourt, voor zijn vijfde roman, L'Araigne (de spin).

Troyat was vooral bekend om zijn omvangrijke romanreeksen, zoals Tant que la terre durera (1947-1950) en Les semailles et les moissons (1953-1963). Hij werd in 1959 verkozen tot hoofd van de prestigieuze 'Académie française', het instituut dat zich inzet voor het behoud en ter promotie van de Franse taal. Minder bekend is wellicht dat hij tevens veel biografieën schreef van Russische historische figuren als Nikolaj Gogol. Leo Tolstoi, Gorki, tsarina Catharina de Grote en tsaar Peter de Grote.

Het werk van Troyat heeft altijd een zeer breed publiek aangesproken.

Henri Troyat is zaterdag 3 maart op 95-jarige leeftijd overleden. Een daarop door Le Figaro geplaatst eerbetoon aan de schrijver opent met de zin: ,,De favoriete schrijver van de Fransen is overleden.''

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.