kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Henry Miller

Amerikaans schrijver, geboren 26 december 1891, overleden 7 juni 1980.

Zijn bekendste werk is 'Tropic of Cancer' ('Kreeftskeerkring') uit 1934.

"I see America spreading disaster. I see America as a black curse upon the world."

Biografie
Henry Millers jeugd speelt zich af in Brooklyn, New York. Hij breekt zijn studie na twee maanden af en neemt verschillende baantjes aan. In 1917 trouwt hij met Beatrice Sylvas Wickens. Ze krijgen een dochter.

in 1920 komt Miller terecht bij de Western Union Telegraph Service, als personeelsmanager voor de bezorgdienst. Hij onderneemt pogingen om te schrijven maar vindt zichzelf op dit vlak (en de wereld in het algemeen) een grote mislukking, op kunst na. In een relatie met June Edith Smith Mansfield krijgt hij voldoende geld bij elkaar om in 1930 naar Parijs af te reizen, naar de 'beschaafde wereld'.

In Parijs heeft hij het niet makkelijk. Baantjes als "proof-reader" en de goedgunstigheid van zijn vrienden houden hem in leven. In 1931 schrijft hij in de Villa Seurat in Montparnasse zijn eerste roman, 'Tropic of Cancer' (Kreefskeerkring), die in 1934 wordt uitgegeven. Daarna volgen 'Black Spring'('Zwarte Lente') en de zusterroman van 'Tropic of Cancer'; 'Tropic of Capricorn' ('Steenbokskeerkring'). In de Parijse tijd heeft hij ook een relatie met Anaïs Nin.

In 1940 keert hij terug naar de Verenigde Staten. Hij leeft dan voornamelijk in Big Sur, Californië, waar hij in 1980 sterft.

Werk
De romans zijn levendig geschreven en bevatten veel kritiek op morele en culturele waarden. Vanwege obsceniteit worden de boeken in de Verenigde Staten verboden. De romans worden Amerika ingesmokkeld, waardoor Miller een underground-reputatie krijgt.

Na een reeks van rechtszaken verklaart het Amerikaanse Hooggerechtshof in 1964 het oordeel van het Staatsgerechtshof nietig; een van de gebeurtenissen in de schakel die leiden tot de seksuele revolutie.


Copyright, This article is licensed under the GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Henry_Miller.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.