kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Henry-IV

Henry IV

Shakespeare heeft zijn koningsdrama Henry IV in twee delen geschreven, en daarbij van zowel het eerste als het tweede deel een compleet en afgerond werk gemaakt; elk deel heeft een eigen begin en een eigen einde.

'Henry IV' is deel van een vierluik dat Shakespeare tussen 1595 en 1599 schreef. Eerst is er 'Richard II', die van de troon gestoten en in de gevangenis vermoord wordt door zijn opvolger, 'Henry IV'.

In Henry IV deel één en Henry IV deel twee krijgt koning Henry het aan de stok met de edelen die hem op de troon hebben geholpen. In Wales en Schotland loopt dat in 1402 uit op een burgeroorlog, waarin Hotspur zich als rebellenleider manifesteert. De zoon van koning Henry echter zit liever in de kroeg met de verlopen ridder Falstaff, een handige losbol die altijd dorst heeft en nooit geld.

Dramatische scenes wisselen elkaar af met komische gebeurtenissen van kroonprins Henry en zijn kroegmaten.

In deel twee blijkt de strijd in het noorden nog voort te woekeren. Prins Henry beleeft nog menig vrolijk uurtje met Falstaff, maar toch begint hij meer en meer afstand te nemen van zijn losbandige leven. Op het sterfbed van de oude koning belooft de kroonprins dat hij voortaan een novel bestaan zal leiden. Falstaff kan met de staart tussen de benen afdruipen.

Websites: www.janjonk.nl

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.


Er is nog niet op dit artikel gereageerd.

Pageviews vandaag: 66.