kunstbus
Dit artikel is 14 07 2016 10:43 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Henryk Sienkiewicz

Pools journalist en schrijver van voornamelijk historische romans, geboren 5 mei 1846 Wola Okrzejska - overleden 15 november 1916 Vevey, Zwitserland.

Henryk Adam Aleksander Pius Sienkiewicz schreef ook wel onder pseudoniem Litwos.

Yanko de Musicus (1879) is een verzameling van zijn korte verhalen.

Sienkiewicz verheerlijkte de Poolse strijd voor een nationaal bestaan in een populaire trilogie. De verhalen vertellen vooral over de dappere daden van de Polen. Hijzelf was dan ook geboren in een door Rusland 'bezet' Polen. Het eerste deel van de trilogie verscheen in 1883 onder de naam Met Vuur en Zwaard. Drie jaar later verscheen De Stortvloed en het laatste boek verscheen in 1887 onder de naam Pan Wo³odyjowski. Deze boeken waren behoorlijk populair toen ze uitkwamen, ook buiten Polen. Nb. De Trilogie van Sienkiewicz is onlangs in het Nederlands vertaald. Nadere informatie is te verkrijgen bij m.rozdeiczer@upcmail.nl

Quo vadis? - Een verhaal uit de tijd van Nero
Henryk Sienkiewicz is vooral bekend van de historische roman Quo vadis? uit 1895, dat verhaalt over het christendom tijdens de periode van de Romeinse keizer Nero (54 - 68).
Quo Vadis? speelt zich af in het decadente Rome van de half-waanzinnige, ijdele Nero. Hofintriges, de verbijsterende lotgevallen van het christen-meisje Lygia en Vinicius, een romeins edelman, de onthutsende machtsstrijd tussen de gewetenloze Tigellinus en de verfijnde, ironische Petronius, de invloed daarvan op Nero, de botsing tussen de oude heidense en de nieuwe christelijke wereld, wellust en kuisheid, dat alles is door de schrijver op meesterlijke wijze ingeweven.
De woorden Quo vadis, Domine, (waar gaat gij heen Heer) stammen uit een legende. Petrus vroeg dit aan Jezus, toen hij uit Rome vluchtte (64 nC om aan de christenvervolgingen van Nero te ontsnappen. Jezus zou geantwoord hebben: 'Daar gij Mijn kudde verlaat, ga Ik naar Rome om Mij ten tweede male te laten kruisigen'.

In 1905 ontving hij de Nobelprijs voor de Literatuur, "Voor zijn oeuvre, waaronder het beroemde Quo Vadis, een verhaal dat zich afspeelt tegen de achtergrond van christenvervolgingen in het Rome van keizer Nero", en was daarmee ook de eerste Pool die de Nobelprijs kreeg.

Verder reisde Sienkiewicz in zijn leven onder meer door de Verenigde Staten. Van zijn reis door Amerika verscheen in 1959 het boek Portret van Amerika, samengesteld uit brieven die hij had geschreven ten tijde van de reis.

Hij bezocht ook Egypte, hetgeen hem inspireerde tot een boek "Door Woestijn en Oerwoud", waarin twee teenagers (een Poolse jongen van 14 en een Engels meisje van 11 jaar) worden geschaakt door arabieren en naar Soedan gebracht, om als gijzelaars te dienen bij een uitwisseling met een door de Engelsen gevangen gehouden familielid van "de Mahdi". Deze Mahdi voert een Arabische opstand aan tegen de Engelsen, die het land als protectoraat bezetten. De jongelui weten zich te bevrijden en trekken verder tot aan de kust van de Indische Oceaan.

Sienkiewicz week bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog uit naar Zwitserland. Daar stierf hij ook aan het eind van 1916.

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.

Pageviews vandaag: 508.