kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Herman Melville

Amerikaanse schrijver, geboren 1 augustus 1819 in New York, overleden 28 september 1891 in New York.

Herman Melville was een Amerikaanse schrijver van romans, essays en gedichten. In zijn tijd waren Zuidzee avonturen een populair genre in de Verenigde Staten, maar bij zijn dood had hij nog weinig bekendheid over. Totdat zijn beroemdste roman Moby Dick or The Whale werd herontdekt. Nu wordt Melville beschouwd als één van de belangrijke figuren uit de Amerikaanse literatuur.

Herman Melville vertrok al op jonge leeftijd naar zee. Zo leerde hij de walvisvaart kennen, niet alleen de gevaren en stormen, maar ook de momenten van bezinning en rust.

Moby Dick
"Het is gemaakt uit een verschrikkelijk weefsel van scheepskabels en geteerd touw. Een poolwind waait erdoor en aasvogels hangen er boven." Aldus Herman Melville over zijn meesterwerk Moby Dick dat algemeen beschouwd wordt als het beste boek dat ooit geschreven is over de zee.
De fatale obsessie van kapitein Achab en zijn jacht op de moorddadige witte walvis hebben de allure van een oermythe. Een mythe over de macht van het kwaad en over de diepste, meest duistere krochten van de menselijke ziel. De enorme, bijna bijbelse kracht van Melvilles taal draagt daartoe bij.

Moby Dick, in het gelijknamige boek van Herman Melville uit 1851, is de naam van een ongewoon grote witte walvis (potvis), die zoveel rampen heeft veroorzaakt voor walvisvaarders dat het dier uitgroeide tot een mythe.
De roman Moby Dick vertelt, behalve over de waanzinnige jacht op het dier, onder meer over de reis van Ismaël en de onderlinge relaties van de figuren die meevaren (Ahab, Starbuck, Stubb, Flask, Pip, Fedallah, Queequeg, Tashtego, Dagoo, en Ismaël).
De roman legt niet alleen links naar de klassieke en moderne literatuur (o.a. Dante Alighieri's Divina Commedia), maar ook naar de Bijbel (o.a. het verhaal van Jona).
Het boek is losjes gebaseerd op de waar gebeurde geschiedenis van de walvisvaarder Essex.

Het verhaal is al minstens 5 x verfilmd. De bekendste versie is die uit 1956 met Gregory Peck als Ahab; in 1998 speelde Patrick Stewart de rol in een televisieverfilming.

Websites: GNU Free Documentation License. It uses material from the Wikipedia article http://nl.wikipedia.org/wiki/Herman_Melville.


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.