kunstbus
Dit artikel is 10-01-2009 voor het laatst bewerkt.
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Hermann Hesse

Duits schrijver, geboren 2 juli 1877 in Calw, Württemberg - overleden 9 augustus 1962 in Montagnola.

Jeugd
De vader van Hesse, een piëtistische missieprediker, wilde dat hij voor een loopbaan als theoloog zou kiezen. Hij wist aan deze gehate studie te ontkomen door uit het Maulbronner seminarie te vluchten. Hesse beschrijft deze voor hem beslissende ervaring uit zijn jeugd in een verhaal 'Unterm Rad' (1906).

Zelfverwezenlijking
De moeilijke jaren van zelfverwezenlijking, die Hesse vanaf dit moment moest doormaken, vormen de achtergrond voor het thema van zijn eerste roman 'Peter Camenzind' (1904), die de auteur op slag beroemd maakte. Hesse schildert de ontwikkeling van een jonge man die zich uit de maatschappij terugtrekt, zich op de natuur richt en uiteindelijk schrijver wordt. Wat betreft de kritische impuls ten opzichte van de cultuur en het vormingssysteem staat de roman in de traditie van de filosofie van Jean-Jacques Rousseau ('Terugkeer naar de natuur!') en van Friedrich Nietzsche ('Umwertung aller Werte').

Ascetisch leven
Vanaf 1904 woonde Hesse als schrijver eerst aan de Bodensee, dan in Zwitserland. Hesse leidde een teruggetrokken leven, bijna ascetisch als een monnik. In het middelpunt van zijn romans staan daarom steeds weer de eenlingen.

Vervreemdingsproblematiek
In zijn bekendste roman 'Der Steppenwolf' (1927) brengt Hesse een splitsing van de persoonlijkheid tussen de menselijke en de dierlijke natuur tot stand. Met Harry Hallers wolfachtige uitbreken uit het burgerlijke leven kiest Hesse voor de vervreemdingsproblematiek, zoals deze in Franz Kafka's 'Die Verwandlung' (1912) wordt uitgebeeld.

Pacifistische houding
Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog meldde Hesse zich als vrijwilliger. Hij werd echter als ongeschikt voor de militaire dienst afgekeurd. Toen hij vervolgens weigerde patriottische oorlogsverhalen te schrijven, gold hij verder als iemand zonder vaste overtuiging. Hij week uit naar Zwitserland. Zijn pacifistische houding verbond hem met schrijvers als Romain Rolland en Thomas Mann.

In het begin van de jaren '30 waarschuwde Hesse in pamfletten en brieven steeds weer voor de barbarij en voor racisme. Hij vertrouwde echter tegelijkertijd - teruggetrokken wonend in Montagnola - op de genezende kracht van de ziel.

Laatste grote werk
Sinds 1931 werkte hij aan zijn laatste grote werk, de roman 'Das Glasperlenspiel' (1943). Hij beschrijft daarin het ontwikkelingsproces van Jozef Knecht, die eerst als knecht en dan als meester in het kralenspel in de 'pedagogische provincie' Castilië woont. Uiteindelijk echter erkent deze de noodzaak in de wereld terug te keren. Hij breekt uit en verdrinkt in een meer.

Zijn kritiek op het achterhaalde vormingssysteem van het 'feuilletonistische tijdperk' werd door de generatie van na de oorlog in Duitsland enthousiast ontvangen.

Hesse kreeg in 1946 de nobelprijs voor literatuur, in 1955 de Vredesprijs van de Duitse boekhandel.

Andere werken:
. 'Gertrud' (1910)
. 'Rosshalde' (1914)
. 'Demian' (1919)
. 'Siddharta' (1922)
. 'Narziss und Goldmund' (1930)


Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.