kunstbus
Mail uw opmerking over of aanvulling op dit artikel naar kunstbus@gmail.com

Honore de BalzacFrans schrijver, geb. 20.5.1799 in Tours - gest. 18.8.1850 in Parijs).

Balzac studeerde rechten aan de Sorbonne en was als secretaris werkzaam op een advocatenkantoor. In 1819 brak hij zijn studie af om schrijver te kunnen worden. Sinds die tijd publiceerde hij uit geldgebrek onder pseudoniem talrijke colportageromans. Door onverantwoorde speculaties, als uitgever en directeur van een drukkerij, werden zijn schulden nog groter.

Balzacs succes als schrijver begon met zijn roman 'Le dernier Chouan ou la Brétagne en 1800' (1825). Vanaf dit moment ontstonden er, in een periode waarin hij zich nauwelijks rust gunde, talrijke romans.

La comédie humaine
La comédie humaine is de verzamelnaam voor een reeks romans. Balzacs meest ambitieuze werk was 'La comédie humaine' (begonnen in 1832). Het werk, bedoeld als tegenhanger van Dantes 'Divina Commedia', zou oorspronkelijk 130 romans moeten omvatten. In deze totale presentatie van de menselijke maatschappij geeft Balzac zowel een lengtedoorsnede van de geschiedenis vanaf de restauratie als een dwarsdoorsnede van de verschillende sociale lagen.

Balzac, de grondlegger van het kritische realisme, was o.a. een voorbeeld voor Émile zola.

Andere werken:
'Eugénie Grandet' (1833)
'Le père Goriot' (1935)
'Illusions perdues' (1837/39)
'Splendeurs et misères des courtisanes' (1839/47)

Klik hier voor informatie over auteurs, literatuur en websites waar veelvuldig uit geciteerd of geparafraseerd is.